WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Spica 20 Year Old 1997 North Star Spirits

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, september 09, 2018 09:12:18

Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: Spica 20 Year Old 1997/2018, Blend, North Star Spirits, 1000 bts
Kleur: brons
ABV: 45.2%

Marasquin

North Star Spirits, nog niet zo gek lang actief in de whisky wereld (2016), is erg snel een bijzonder goede reputatie aan het opbouwen. Naast enkele geweldige single cask bottelingen (hij is al aan zijn 5e reeks toe) van zowel malt- als grain whisky, heeft Ian Croucher ook al enkele blended malts op de markt, alsook ook een Tennessee whiskey en zelfs een Fortified Wine. Nu voegt hij daar een blend aan toe, die naar de hippe naam Spica luistert. Spica is de 16e helderste ster aan onze hemel en maakt deel uit van het sterrenbeeld maagd. Dit volledig terzijde. Alle componenten, zowel malt als grain, hebben minimaal 20 jaar gerijpt op Europees en Amerikaans eikenhout.

Lekkere neus. Ik krijg erg zoete toetsen van pomme d’amour, pepernoten, ahornsiroop en een karrenvracht aan licht aangebrande karamel. Iets van amandelnoten en licht rottend hout (géén off-note!). Hij geeft ook nog wat rozenwater en vers hooi, maar wel helemaal op de achtergrond. Dat gezegd zijnde wordt deze neus wel aangevoerd door siroop van marasquin!

Hij komt stroperig binnen. Prima body en meteen een tikkeltje spicy. Kaneel, zoethout, nootmuskaat. Maar het fruit wordt erg snel donker: dadels, blauwe druiven, pruimen. Een enkele bloedappelsien. Wordt lichtjes drogend naar het einde toe.

Hoewel de afdronk wat mij betreft gerust wat langer mocht zijn, is hij bevredigend en best zoet.

Een vloeibaar dessert, wat mij betreft. En ik vermoed dat het aandeel mout best aan de hoge kant ligt. Helaas ondertussen niet meer zo makkelijk te vinden. Bedankt voor het sample, Marcel.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-08-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4210