WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mackmyra Gruvguld

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, september 01, 2018 08:45:49

Distilleerderij: Mackmyra
Regio: Zweden
Fles: Mackmyra Gruvguld, OB 2018
Kleur: oud goud
ABV: 46.1%

Goudmijn

Gruvguld is Zweeds voor ‘goud uit de mijn’, wat natuurlijk een vette knipoog is naar de Bodas mijn waarin Mackmyra haar whisky laat rijpen op een diepte van 50 meter – wat dus voor een constante temperatuur zorgt. Het is een huwelijk van drie types vaten: 30 liter, 100 liter en 128 liter. Hoewel de meeste whisky ongeturfd is, zijn er toch een paar vaatjes geturfde Mackmyra aan toegevoegd, alsook enkele vaatjes waar voorheen oloroso en PX sherry in gerijpt heeft. Maar het overgrote deel is ongeturfde whisky die op de kleine 30-liter vaatjes rijpte.

Zomerzoete neus op bloedappelsienen, toffee, tamme kastanjes met wat koriander en vanille. Een hint van snuiftabak en wat kandijsuiker. Mokka en gedroogde abrikozen. Erg toegankelijk, redelijk rechttoe-rechtaan, maar desalniettemin uitnodigend lekker.

Betrekkelijk pikant op de tong. Flink wat bakkerijkruiden, gember en zoethout, koriander en iets wat me aan jeneverbes doet denken. Zachte rokerigheid. Het fruit vertaalt zich voornamelijk naar blauwe bessen, peren, bloedappelsien en abrikozen. Alvast pittiger dan de zachte neus deed vermoeden.

De afdronk is middellang en warm van de kruiden.

Mijn 20e Mackmyra. Zo’n 50 EUR, wat ik een koopje vind. Aanrader.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-08-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4199