WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mackmyra Moment Fjällmark

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, augustus 31, 2018 07:46:49

Distilleerderij: Mackmyra
Regio: Zweden
Fles: Mackmyra Moment Fjälmark, 8 years old, OB 2018, Oloroso & PX Casks, 4411 bts
Kleur: oud goud
ABV: 42%

Gustibus

Cloudberries (wolkbessen?) zijn Zweden’s meest gegeerde bessen om wijn van te maken. Deze Moment-release van Mackmyra – die de naam Fjällmark meekreeg – rijpte op zulke wijnvaten en kreeg dan nog een finish op sherryvaten, zowel oloroso als PX. Het jongste vat in de mix is 8 jaar oud, het oudste 13 jaar. Het is één van de weinige Mackmyra die niet op 46.1% wordt gebotteld, maar op ‘slechts’ 42%. Angela zal wel weten wat ze doet, denk ik dan.

De neus verraadt de wijn onmiddellijk, maar ik moet daar meteen aan toevoegen dat het niet bepaald mijn ding is. Hij is zoetzuur en een beetje oaky. Gebakken peren, zoete boerenboter, hazel- en amandelnoten en witte chocolade. Dat klinkt allemaal nog redelijk ware het niet dat er een geurtje in zit – dat zullen dan de cloudberries zijn, zeker? – die me niet echt aanstaat.

Dat keert onmiddellijk weer op smaak en domineert zelfs. Het is een zoetzure fruitige toets met zelfs een licht zilt randje dat wat uit balans lijkt te zijn. Hoewel de eik met zijn kruiden en wat boterige toetsen één en ander nog in de juiste richting lijken te willen sturen, kan ik met de beste wil van de wereld deze maar niet lekker vinden.

De middellange afdronk evolueert gelukkig van zoetzuur naar zoet.

Vreemde whisky wat mij betreft, maar dat is wellicht omdat ik de wijn niet ken. Ik ben er eerlijk gezegd ook van overtuigd dat ik de wijn al evenmin lekker zou vinden. Ah, de gustibus…

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-08-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4198