WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mackmyra Svensk Rök Amerikansk Ek

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, augustus 29, 2018 07:08:13

Distilleerderij: Mackmyra
Regio: Zweden
Fles: Mackmyra Svensk Rök Amerikansk Ek, OB 2017, American Oak Casks
Kleur: koper
ABV: 46.1%

Gesmoord

Bijna twee jaar geleden proefde ik voor het eerst de Mackmyra Svensk Rök, wat zoveel betekent als Zweedse rook. Nu komt deze Zweedse producent op de markt met een variant: Amerikansk Ek. Amerikaanse eik dus. Het verschil met de vorige versie zit ‘m dus in de vaten. Die van de Svensk Rök waren ook van Amerikaans eiken, maar met spiegels van Zweedse eik. Dat is nu dus niet meer het geval. Benieuwd of ik het verschil ga proeven.

Een snoeperige zoetheid van vanille en donkerzoet fruit wordt onmiddellijk gevolgd door getoaste eik en rook. Tabaksbladeren, confituurgebak en iets van zoethout volgen. Christmas cake. Gekonfijte appelsien. Er zit ook een zilt element in, maar het is was elusive. Ik dacht zelf heel even aan een augurk… Dat zou dan ook de eerste keer zijn dat ik dat in een whisky ruik. Grappig, toch? Maar laten we wel wezen: dit is een lekkere, uitnodigende neus.

Hij is mooi olieachtig en onmiddellijk zoet en rokerig tegelijk. De rook wordt zelfs best groot. En de kruiden zijn ook niet mis, met witte peper en gember op kop, gevolgd door vanille en nootmuskaat. Het fruit is eerder gesmoord (vijgen, peren) en het zilte element keer weer (geen augurk deze keer). Zelfs iets teerachtig en stroperig. Ik hou hier wel van.

De afdronk is erg lang en zoet, maar het is de rook die het langst blijft hangen.

Nou, da’s een leuke Zweedse geturfde whisky, zeg. En voor 80 EUR is hij voor jou. Niet bepaald goedkoop, maar wel lekker.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-08-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4196