WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Yamazaki Limited Edition 2016

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, augustus 27, 2018 06:50:03

Distilleerderij: Yamazaki
Regio: Japan
Fles: Yamazaki Limited Edition 2016
Kleur: koper
ABV: 43%

Haribo

Jaarlijks – sinds 2014 – brengt Yamazaki haar zogenaamde Limited Edition uit. Bij release kosten ze minder dan 100 EUR – wat mij een logische prijs lijkt – maar al snel zijn ze uitverkocht en halen ze veelvouden op de secundaire markt. Deze uit 2016 zag ik laatst op een veiling maar liefst 300 EUR halen. WTF?

De neus is bijzonder aromatisch met orangettes, kersen, marsepein en romige vanillevla. Iets van pruimensap. Hoewel je je blind mogelijks in de Speyside zou wanen, ontdek je al gauw het typische Japanse trekje van mizunara hout, wat hem tevens wat naar wierrook en oude tempels doet geuren. Heerlijk en elegant.

Het fruit van de neus keert onmiddellijk weer, maar wordt wel opgeleukt met flink wat kruidigheid. Appelsien is het fruit van dienst, pruimen spelen tweede viool. Ik krijg ook nog iets snoeperig als Haribo beertjes. Flink gepeperd, dat wel. En de eik doet meer dan fluisteren, maar dat stoort niet. Verre van. Dit is een mooie, toegankelijke en erg smakelijke Japanner.

De afdronk is middellang op vanille en peper.

80 EUR had ik hier wel voor veil, maar 300 EUR is onverantwoord. Desalniettemin, als je de kans krijgt deze te proeven: zeker doen! Het is een op en top authentieke Japanse whisky die bekoort.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-07-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4194