WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Boek: The Way of Whisky: A Journey Around Japanese Whisky

MediaGeplaatst door Mark Dermul za, augustus 25, 2018 09:52:40

Dave Broom schrijft al meer dan 20 jaar over whisky en spirits en wordt daar nog voor betaald ook. Wat een droomjob. Maar hij is dan ook een volleerd verteller. Ik had al eens het genoegen een tasting mee te maken die hij aan elkaar praatte en je hangt probleemloos aan zijn lippen, ondanks het zware Glasgow accent.

Met The Way of Whisky is hij absoluut niet aan zijn proefstuk toe, maar het is wel zijn eerste boek over Japanse whisky… en wat voor één!

Het boek leest als een reisverhaal, waarbij Dave niet alleen een rondreis maakt langs de belangrijkste distilleerderijen, maar ook langs bars, restaurants, tempels en – vooral – ambachtslui. Want het uitgangspunt van Dave was om na te gaan of er een link is tussen de Japanse whisky en de Japanse cultuur van kaizen. En hoewel de auteur zichzelf een gaijin (vreemdeling, outsider) noemt (en dat natuurlijk ook is), is het duidelijk dat hij een erg goed begrip heeft – en hartstochtelijke liefde koestert voor – de Japanse cultuur en zijn mensen.

De distilleerderijen liggen soms op erg afgelegen locaties, wat de auteur de kans geeft om ook de reis an sich uitgebreid te bespreken en wat hij allemaal op de weg tegenkomt. Glasblazers, edelsmeden, thee-ceremoniemeesters, shushi-chefs, boeddhistische monikken en ga zo maar door. En het verveelt geen moment, integendeel. Ik heb door het lezen van dit boek meer dan ooit zin om Japan te bezoeken en niet alleen voor de whisky (Dearly Beloved, is de hint duidelijk genoeg?).

Eens aangekomen op een distilleerderij, geeft Dave de obligate korte historiek en zegt iets over het productieproces, maar telkens met de insteek van ‘wat maakt Japanse whisky Japans’. De interviews met de master blenders, master distillers of CEO’s zijn dan ook erg interessant en geven een boeiende inkijk op het gedachtegoed van de Japanse whiskymakers. Whisky-do is echt!

Die persoonlijke zoektocht naar een dieper begrip van de filosofie, het vakmanschap, de drang naar het behoud van tradities en toch verlangen naar innovatie, het klimaat, de seizoenen en de cultuur – die essentieel blijken in de Japanse cultuur en bij uitbreiding voor de productie van whisky – maken van dit boek een unieke leeservaring.

Laat ik ook zeker niet vergeten te vertellen dat de foto’s, van de Japanse fotograaf Kohei Take, van een verbluffende schoonheid zijn en dit boek naar een hoger niveau tillen. Niet de standaard foto’s van distilleerderijen en flessen (ook, daar niet van), maar vooral van de mensen en de natuur.

Het is het perfecte boek voor liefhebbers van zowel Japanse whisky als de Japanse cultuur.

The Way of Whisky
A Journey Around Japanese Whisky
256 pagina’s, English
Hardback
Dave Broom
Octopus Publishing Group
ISBN 978-1784721428
55 EUR

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4192