WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenturret 8 Year Old 2009 ‘Ruadh Maor’ B’s Choice

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, augustus 09, 2018 07:10:41

Distilleerderij: Glenturret
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenturret 8 Year Old 2009/2018 Ruadh Maor, B’s Choice, sherry hogshead #139, 291 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 63.3%

De keuze van Bart

Een nieuwe Belgische bottelaar is opgestaan! B’s Choice. De B is niemand minder dan Bart Heggerick, die we natuurlijk vooral kennen als één van de sterke mannen achter de Smoking Buffalo reeks. Maar nu heeft hij dus zijn eigen label. Dan is het natuurlijk zaak om een entree te maken. Doet hij dat met zijn eerste release? Het is een Glenturret – niet bepaald een sexy naam, toch? – op vatsterkte. Het label werd ontworpen door Julie Tavernier, een grafisch kunstenares uit Melle. De whisky, 8 jaar oud en afkomstig van een single sherry hogshead, werd gebotteld op 63.3% (Wat? Yup!) en kreeg nog de subtitel ‘Ruadh Maor’ mee, wat zoveel betekent als ‘rode bewaarder’ of iets degelijks. Google is het niet altijd met me eens. Zou hiermee het sherryvat bedoeld worden? Hoe dan ook, ik ben zeer benieuwd naar deze – erg bleke – release.

Ouch! Da’s een gevaarlijke neus. Brandend, te benaderen met de nodige voorzichtigheid, hoor! Je neus is snel verdoofd door dit monster. Maar mits geduld en voorzichtigheid krijg je een ietwat jonge geurende malt met flink wat gist, graan en perensiroop. Duidelijk erg jong, maar toch intrigerend. Appels, iets van nougat en… plasticine? Met water wordt hij een beetje ‘vuil’, als u begrijpt wat ik bedoel. Verwelkte bloemen, groene tuinkruiden en zelfs wat verbrand rubber. Ik ben er nog niet aan uit wat ik hier van vind, maar hij krijgt het voordeel van de twijfel.

Op smaak is het evenzeer een heftige malt, maar wel heerlijk fruitig met kruisbessen, appels, ananas en iets wat me aan hazelnoten doet denken. Bloemsuiker en vanille houden hem zoet, terwijl het hout toch voor wat kruidigheid zorgt. Fris en helder, dat wel. Ik hoop dat hij water kan verdragen. Oh, dat kan hij! En hoe! Heerlijke fruitig en toegankelijk: de zomer in je glas. Vanille, geel fruit, wit fruit, een tropische hint en flink wat kruiden. Zalig gelaagde whisky.

Heerlijke lange, warme en kruidige afdronk, zonder dat hij zijn heldere fruitigheid verliest. Maar ik vind ‘m een stuk beter met water.

Geef ‘m wat water en je hebt een geweldige Glenturret in je glas! Hoewel 85 EUR niet goedkoop lijkt voor een jonge whisky, mag je niet vergeten dat het een sherryvat betreft en dat hij op vatsterkte werd gebotteld. Indrukwekkende en gedurfde keuze en ik beken: ik ben er tuk op. Verkrijgbaar bij Wijnhuis Bollaert in Merelbeke.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-07-2018
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4176