WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenturret 29 Year Old 1988 Signatory UCF for The Nectar

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, augustus 08, 2018 06:28:07

Distilleerderij: Glenturret
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glenturret 29 Year Old 1988/2017, Signatory Un-Chillfiltered Collection for The Nectar, Hogshead #533, 236 bts
Kleur: zonlichtABV: 50.9%

Indrukwekkend Aangenaam

Signatory noch de The Nectar behoeven nog een introductie, me dunk. Dus kunnen we meteen overgaan naar de orde van de dag: een Glenturret uit 1988 die maar liefst 29 jaar rijpte en op vatsterkte werd gebotteld. Hij werd gepresenteerd op het geweldige festival Spirits in the Sky, waar ik dit sample scoorde. Aan de slag!

Het eerst wat me opvalt op de neus is babyadem. U weet wel: baby kreeg net fruitpap en laat dan een boertje recht in je gezicht. Charmant, grappig, maar toch ook een beetje raar. Maar… vreemd lekker. Eens dat vervlogen is – en dat gaat snel – is het een fruitbommetje. Ananas, roze pompelmoes, kruisbessen, maar ook amandelnoten en boterbloempjes. Zachte vanille. Erg aromatisch en uitnodigend en eerlijk gezegd indrukwekkend aangenaam.

Hij is – voor zijn alcoholpercentage – verrassend zacht. Wel lekker romig en mond vullend. Zoete, heldere fruittoetsen (Fanta lemon!) aangevuld met zachte kruiden als witte peper en iets van zoethout. Gember, ook. Wordt erg zoet op perzik in siroop, ananassnoepjes en nog meer kruisbessen, maar het geheel is besprenkeld met wat bruine suiker. Zomers!

De finish, die best lang genoemd mag worden, zet daar nog eens een erg zoet orgelpunt op.

Ja, verdorie, Glenturret kan ook heel erg mooi zijn, hoor. Wat blij dat dit vat niet in de Famous Grouse verdween!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-07-2018
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4175