WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: Dictador Best of 1987 Cask Ex-P329

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, augustus 02, 2018 07:15:21

Bottelaar: Dictador
Regio: Colombia
Fles: Dictador Best of 1987 Cask Ex-P329, 300 bts
Kleur: koper tot brons
ABV: 43%

Caramella Mokatine

Dictador is de bekendste rum uit Colombia, afkomstig van de Destileria Colombiana, die gelegen is in Cartagena de Indias City aan de kust, opgericht in 1913 door Don Julia Arango Y Ferro. Heden wordt de rum vooral als modern en hip product gepromoot, getuige de website. We kennen vooral de Colombian Aged Rum die zowel in een zwarte als witte fles komt en in menig bar wordt gebruikt voor en goeie Cuba Libre, maar ze hebben veel meer. De 12 en 20 proefde ik eerder al, maar hun ‘Best Of’-reeks had ik nog niet geproefd. Die bestaat uit blends van een bepaalde vintage. Laten we deze uit 1987 eens proberen, het jaar waarin – om maar iets te zeggen – de Iran-Contra affaire zich afspeelde, Rudolf Hess op 93-jarige leeftijd in zijn cel dood werd teruggevonden en eerste Starbucks opende buiten Seattle (namelijk in Vancouver en Chicago). Ikzelf ben 17.

Erg assertieve neus die de obligate zoetigheid aflevert, maar daarnaast nog wat te bieden heeft. We zetten de zoetigheid eerst op een rijtje: chocolade met praliné-vulling, mokatine, Colombiaanse koffie (ha!), honing. Daarnaast iets wat me aan Di Saronno doet denken. Het extraatje schuilt hem in de herbale en kruidige toetsen: koriander, nootmuskaat, vanille en gember. En dan is er nog zoiets romigs/vettigs als parafine. Het geheel is aromatisch, zij het wel erg zacht. Ik vind de neus geweldig.

Op smaak is het een zoete bom. Dan speelt Caramella Mokatine zonder enige twijfel de hoofdrol. U weet wel: die karamelsnoepjes van Roodthooft uit Antwerpen met de afbeelding van een Arabier op de verpakking. Hij is tevens licht pikant, zonder scherp te worden.

Lange mierzoete finish die me nog lang doet nagenieten…

Geweldige rum en één van de lekkerste die ik al proefde. Maar je moet van dit zoete profiel houden, natuurlijk. Zet dit naast een goeie (Colombiaanse?) espresso en je hoort mij een half uur niet meer. Op een bolletje vanille-ijs zou dit ook niet misstaan, maar dat is misschien wat extravagant met zo’n dure fles?

Geproefd door Mark Dermul op 20-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4169