WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: Plantation Guyana 1999

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, juli 25, 2018 09:39:01

Bottelaar: Plantation
Regio: Guyana
Fles: Plantation Guyana 1999
Kleur: amber
ABV: 45%

Perkament

Plantation is het geesteskind van Alexandre Gabriel, die ook Maison Ferrand – de bekendste cognac uit de Grande Champagne – nieuw leven inblies in de 1990s. Maar dat is nog niet alles. Citadelle Gin, Dry Curaçao, Mathilde Liqueur en Froggy B Vodka zijn ook van zijn hand. De Plantation rum zijn wellicht toch het bekendst. Hun Vintages zijn een rondreis doorheen alle windstreken waar rum wordt geproduceerd. Deze 1999 komt uit Guyana.

De neus is zoet op bruine suiker en karamel – Werther’s Original – maar tegelijkertijd aan de droge kant als van leder en oud perkament. Er zit ook best wat fruit in, in de vorm van banaan en een hint van appelsien, terwijl kaneel en vanille ook hun steentje bijdragen. Kokosnoot komt plots opzetten. Het is de hint van woodsmoke, echter, die deze neus echt wel aangenaam maakt.

Hij is zacht en mierzoet op de tong. Bananen en ananas op de barbecue, flink wat karamel en kokosnoten, maar ook iets van pruimen en zelfs dadels. Acaciahoning. Wordt wel stroperig zoet, nu.

Die zoetigheid zet zich in alle hevigheid door in de middellange finish, terwijl de kruiden opnieuw van zich laten spreken.

Het lijkt wel of er een paar klontjes suiker in deze fles werden gedropt, zo zoet is deze rum. Een dessert op zich. Heerlijk bij zwarte koffie, geloof me.

Geproefd door Mark Dermul op 16-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4161