WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: Foursquare Criterion 10 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, juli 23, 2018 08:34:19

Distilleerderij: Foursquare
Regio: Barbados
Fles: Foursquare Criterion 10 Year Old, Exceptional Cask Selection, 2017, 2000 bts
Kleur: koper
ABV: 56%

Kruidige Eik

Foursquare uit Barbados rijpte deze Criterion op een combinatie van ex-bourbon en Madeira vaten. Richard Seale, de uitgesproken master distiller van Foursquare, selecteerde deze rum voor zijn Exception Cask range. Het betrof een The Whisky Exchange exclusive, die ondertussen volledig uitverkocht is.

Mierzoete neus op sappige appelsien, ananas op de barbecue, gebakken appeltjes besprenkeld met kaneel en een karrenvracht aan banaan. Die zoetigheid gaat mooi hand in hand met enkele kruidige toetsen als van nootmuskaat en een mespuntje gember. Doet een beetje aan de betere bourbon denken. Zoet, fruitig, fris tegelijkertijd. I like it!

Qua mondgevoel is dit alvast een schot in de roos. Lekker romig zonder plakkerig te zijn. Hij wordt wel onmiddellijk erg warm. Zeg maar pikant. Kruidige eik. Nootmuskaat wordt de leider van de bende kruiden, op de hielen gezeten door zwarte peper en iets van eucalyptus. Het idee van bourbon is nooit veraf. Het leidende fruit is banaan, gevolgd door appelsien.

De finish is lekker lang en – naast de donkerzoete toetsen – legt de nadruk op de eucalyptus die hem wat verfrissing biedt.

Verbluffend goeie rum, die goud won op de International Spirits Challenge 2017. Ik ben niet verbaasd.

Geproefd door Mark Dermul op 16-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4159