WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: Clairin Casimir

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, juli 20, 2018 08:28:11

Distilleerderij: Douglas Casimir
Regio: Haiti
Fles: Clairin Casimir
Kleur: clear
ABV: 50.2%

Komkommer in Suikerwater

Clairin Casimir is een Haïtiaanse witte rum, die dubbel gedistilleerd wordt in de Clairin Distillery in Baraderes door Distillerie Faubert Casimir. Er wordt anijs, citroengras en gember aan toegevoegd, wat van deze witte rum – die in kleine oplagen wordt uitgebracht – een volle, maar zachte rum maakt. Enkel volledig gerijpt suikerriet wordt gebruikt als basisgrondstof. Opgelet: als je enkel gewend bent aan donkerzoete rum, dan is deze wel even schrikken, want hij is van een heel andere orde. U bent bij deze gewaarschuwd.

Op de neus houdt dit het midden tussen whisky new make en mezcal, wat mij betreft. Ik ben tuk op het eerst, niet zozeer op het tweede. De initiële zoete suikers worden onmiddellijk en onverbiddelijk overstemt door maggimix bouillonblokjes, schoensmeer, teriyaki kip en sojasaus. Erg groen en herbaal en blind zou dit nooit een rum noemen (tenzij je bekend bent met het type, natuurlijk). Erg apart en… moeilijk om van te houden.

Daar waar de neus absoluut niet zoet is, is de smaak het dan weer wel. Oh, de ietwat vreemd aandoende groene toetsen tekenen zeker present, maar dit is al een pak meer ‘rum’ dat wat de neus beloofde. Komkommer in suikerwater! Munt, marsepein en een druppeltje azijn. Niets van donker fruit, toegegeven, maar flink wat kaneel (toegevoegd?) en kristalsuiker. Hint van olijfolie en dille. Limoen met witte peper en koriander. Midpalate doet hij zelfs wat aan een gesuikerde gin denken. Wat is dat hier toch allemaal?

De afdronk is zonder meer lang te noemen en zelfs een beetje rokerig. Hoe ze dat voor elkaar krijgen, is mij een absoluut raadsel. Maar lekker is het wel.

Clairin… Een rum-categorie die me totaal verrast heeft. Op smaak en vooral in de finish erg lekker, maar de neus needs some getting used to.

Geproefd door Mark Dermul op 17-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4156