WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Crown Royal Northern Harvest Rye

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, juli 18, 2018 06:30:20

Distilleerderij: Crown Royal
Regio: Canada
Fles: Crown Royal Northern Harvest Rye
Kleur: oud goud
ABV: 45%

Amandelen & Advocaat

Het beetje krediet dat whiskyguru Jim Murray en zijn Whisky Bible nog hadden, smolten als sneeuw voor de zon toen hij in 2016 deze Crown Royal Northern Harvest Rye uitriep tot Whisky of the Year. Ik was zelfs niet nieuwsgierig genoeg om actief op zoek te gaan naar de fles of een sample. Maar toen mijn gabber Robert uit Canada een doosjes samples mijn richting uitstuurde, stopte hij deze ertussen. Nou, dan kan ik natuurlijk niet anders dan een te kijken what the fuss was all about. De mashbill bestaat voor 90% uit rogge.

De neus is zoet, zacht en fruitiger dan ik van de meeste roggewhiskey’s gewoon ben. Ik krijg banaan, stekelbes en appel. Iets wat me aan vanillecake doet denken. Amandelen en wat advocaat op de achtergrond. De kruiden zijn verassend zacht. In alle eerlijkheid best aangenaam en toegankelijk, zonder groots te zijn. Alleszins very easy going.

Hij is romig en snoeperig zoet op de tong. Een geparfumeerde toets (denk lavendel) gaat wat kruiden vooraf. Helaas wordt hij nu een beetje appelsienlikeur-achtig, maar dan met flink wat peper en nootmuskaat. Opnieuw verre van slechts, maar erg makkelijk drinkbaar. Ontbeert elke complexiteit.

De finish is middellang op nog meer appelsienen en peper.

Begrijp me iet verkeerd, een whiskey moet niet complex zijn om goed te zijn of om tot de ‘beste van de wereld’ te worden gebombardeerd. Deze whiskey is lekker, zonder meer. Drinkbaar, zeker. Maar de beste ter wereld? Dat is een lachertje. Ah, die goeie ouwe Jim toch. Bedankt, Robert!

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4154