WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

William Larue Weller 12 Year Old 2003 Barrel Proof

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, juli 15, 2018 07:17:29

Distilleerderij: Buffalo Trace Distillery
Regio: USA
Fles: William Larue Weller 2003/2016 Barrel Proof, 13420 bts
Kleur: mahonie
ABV: 67.7%

Spectaculair

Elk jaar opnieuw kijken bourbonliefhebbers uit naar de Antique Collection waarin 5 bourbons worden uitgebracht, met name Thomas H. Handy, Sazerac, George T Stagg, Eagle Rare en deze William Larue Weller. Het is een beetje de tegenhanger van de Diageo Special Releases in Amerika zeg maar. Deze William Larue Weller uit 2003 rijpte 12 jaar lang in het hete klimaat van Kentucky. En ondanks het feit dat er meer dan 13.000 flessen van op de markt kwamen, is hij nog amper te vinden.

Wow, erg aromatische en complexe neus! Pomme d’amour, gekarameliseerde appelsienschillen, rozijnen, butterscotch, een enkele druppel balsamico, Luikse siroop en amandelcake met kersenlikeur. Kaneelstok, gummi bears, colasnoepjes en marachino. Iets van munt met een hint van dennenappels. Ge-wel-dig! Maar hij kan ook best wat water verdragen. Hij wordt dan nog wat zoeter en snoeperiger (is dat een woord?), maar verliest niks van zijn complexiteit.

Ka-boom! Deze komt stevig binnen, maar hij blijft drinkbaar zonder water (dankzij overactieve speekselklieren). Mierzoet op allerhande suikers en flink wat fruit, net als op de neus. De cola-snoepjes zijn prominent aanwezig en brengen een glimlach op mijn tronie. Al snel komen daar een heleboel extra smaken aan te pas: gesuikerde amandelen, vanille, kaneel, kruidnagel, kandijsuiker, gember en flink wat zoethout. De tannine begint de whiskey in zijn greep te krijgen, maar de spirit geeft goed tegengas en volhardt in de zoetheid. Verdund blijft hij genadeloos zoet en krijgt de tannine geen voet aan de grond.

De afdronk is er één van kruidige pepers en kaneel met slechts wat bittere appelsienen op het sterfbed, zelfs als je hem wat water geeft.

Spectaculaire bourbon, hoor! En prima zwemmer. Ondertussen is dit een fles geworden waar je zo’n 750 tot 1000 EUR voor dient neer te tellen. Crazy! Een dikke ‘merci’ aan mijn Canadese vriend Robert voor het gulle sample.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-06-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4151