WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan 18 Year Old 1999 Château Lafite Cadenheads

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, juni 24, 2018 07:21:42

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 18 Year Old 1999/2017, Cadenheads Cask Ends, Château Lafite since 2009
Kleur: brons
ABV: 53.9%

Premier Grand Cru Classé

Wie Cadenhead’s in Campbeltown bezoek, kan aan het eind van de rondleiding een zogenaamd Cask End bottelen. Zo kreeg ik via mijn goede vriend Chris deze speciale Auchentoshan uit 1999 in handen. Speciaal omdat de spirit na 10 jaar op een gewoon bourbonvat werd overgestoken naar een Château Lafite vat. Lafite is een wijngoed in de Bordeaux in de gemeente Pouillac. De wijn van dit kasteel is geclassificeerd als Premier Grand Cru Classé. Benieuwd wat de wijn met onze triple gedistilleerde spirit gedaan heeft.

De neus is donkerzoet, erg gekonfijt en absoluut geweldig. Turks Fruit, gedroogde abrikozen, verse vijgen en gesuikerde appelsienschillen, wat pomme d’amour, kersen, melkchocolade en bergamotolie. Maar met wat geduld kan je het distilleerderijkarakter toch nog terugvinden in deze complexe neus vol zoetigheid.

De aanzet is krachtig, zoet, kruidig tot pikant en zet je mond helemaal in vuur en vlam. Het ABV zit daar ongetwijfeld voor veel tussen. Het donkerzoete karakter van de neus keert in vol ornaat terug op smaak met gedroogde citrusschillen in de hoofdrol, gevolgd door confituurgebak en donkere honing. Erg smeuïg en rijk.

De afdronk is erg lang, zeer kruidig maar blijft vooral zoet. Hij laat je mond desalniettemin volledig droog achter.

Wat een smaakbom, zeg! Deze Auchentoshan bracht bijna de helft van zijn leven door in het wijnvat en dat heeft hem meer dan goed gedaan.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4130