WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan 16 Year Old 2001 Signatory UCF for Tasttoe

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, juni 23, 2018 07:29:15

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 16 Year Old 2001/2017, Signatory The Un-Chillfiltered Collection for Tasttoe, Bourbon Barrel #800114, 195 bts
Kleur: licht goud
ABV: 58.2%

Mango!

Ook deze 16-jarige komt uit de stallen van Signatory in Pitlochry en verscheen eveneens de Un-Chillfitered Collection, maar werd wel op vatsterkte gebotteld. Alle 195 flessen gingen naar Tasttoe, de bekende Belgische retailer.

Ja, hallo! Wat een zalige neus is dit! Auchentoshan op zijn best. Bourbon barrel? Hoe komt het dan dat hij bijna tropisch ruikt? Ik heb allerhande fruit met mango op kop. Maar ook ananas, peren, kiwi, banaan en kruisbessen. Een hint van mandarijn. Hint van getoaste eik, ook. Maar oh, zo mooi. Ik ben in mijn nopjes.

Ondanks het erg hoge alcoholpercentage is de aanzet zacht. Pas nadat de malt je tong een halve minuut heeft kunnen beroeren, voel je zijn kracht. Minder tropisch dan op de neus, maar nog steeds erg fruitig met nu de nadruk op citrus. Denk roze pompelmoes en mandarijn. Citroengras. Zoethout.

De lange finish laat je mond betrekkelijk droog achter.

Ja, dit is het betere werk van Auchentoshan en een echte aanrader. Zo’n 110 EUR en ik heb me met veel plezier twee flessen aangeschaft!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4129