WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan 16 Year Old 2000 Signatory UCF

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, juni 22, 2018 07:51:19

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 16 Year Old 2000/2016, Signatory The Un-Chillfiltered Collection, Bourbon Barrels 800023+800024, 142 bts
Kleur: stro
ABV: 46%

Gespierd

In de Un-Chillfiltered Collection van Signatory zijn al heel wat vaten van mijn geliefde Lowlander gebotteld. Zo verscheen in november 2016 deze 16-jarige, die afkomstig is van 2 bourbon barrels. Vreemd genoeg zijn er maar 142 flessen op de markt gekomen wat doet vermoeden dat het gedeelde vaten waren. Tenzij ze zo lek als een mandje waren. Zustervaten (en dat zijn er heel wat) brachten veel meer flessen op. Enfin, laat ons gewoon aan het proeven gaan en blij zijn dat we één van de 142 flessen te pakken kregen.

Op de neus is dit een schoolvoorbeeld van Auchentoshan op bourbonvat. Citrus, boterbloempjes, kruisbessen, ananas en citroengras. De lente in je glas en een glimlach op je tronie. Nice!

Hij is mooi olieachtig, maar zijdezacht. En toch heeft hij iets wat veel Auchentoshan niet hebben. Dit is er eentje met ballen. Ondanks de drinksterkte komt deze stevig binnen, verwarmt heel je mond en verblijdt de smaakpapillen met pompelmoes, bloemsuiker, kruisbessen, onrijpe banaan, een peperbolletje en wat zoethout.

De afdronk is middellang tot lang, zoetzuur op citroen en appelsien met een stevige kruidigheid.

Erg mooie, erg typische Auchentoshan, maar zeer gespierd. Rond de 80 EUR. Aanrader (voor wie van textbook Auchentoshan houdt).

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4128