WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan 5 Year Old 2012 Carn Mor

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, juni 20, 2018 07:11:37

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 5 Year Old 2012/2018 Carn Mor Strictly Limited Edition, Sherry Puncheon, 697 bts
Kleur: oud goud
ABV: 46%

Kalisse

De lente is gearriveerd, dus tijd om wat Lowlanders uit de kast te halen. Niet minder dan 9 Auchentoshan heb ik voor deze gelegenheid opgespaard. Beginnen doen we met een erg jonge – slechts 5 jaar – van Carn Mor, die ik begin dit jaar op het Whisky Festival in Gent ontdekte en gebotteld werd van een sherry puncheon, dat bijna 700 flessen opleverde.

Een erg zoete neus met enerzijds de typische kenmerken van Auchentoshan – flink wat citrus, moutsuikers en iets Grassig, maar daarnaast ook flink wat sherryinvloeden met gedroogde ananas, rabarberconfituur en sultanas. Slechts één minpuntje: er zit ook een kleine toets van sulfer in die tijd nodig heeft om te vervliegen.

Prima mondgevoel, lekker olieachtig. Zelf een tikkeltje pikant met witte peper en kruidnagel, flink wat gember en kalisse. Het fruit is nu één en al geel en oranje. Abrikozen, perzik, mango, ananas, appelsien – veel appelsien. Dat moet toch wel een flink actief vat geweest zijn om de klassieke Auchentoshan zo te overmeesteren na zo’n korte periode. Maar lekker is hij wel.

De afdronk is middellang, donkerzoet en kruidig en een beetje atypisch voor Auchentoshan.

Mooie lentewhisky die, ondanks de jonge leeftijd en dankzij een erg actief sherryvat, heel wat moois te bieden heeft. Maar blind zal je hem niet herkennen. Zo’n 50 EUR.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4126