WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Johnnie Walker King George V

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, mei 31, 2018 07:21:33

Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker King George V
Kleur: goud
ABV: 43%

Koninklijk

Koning George V regeerde een eeuw geleden – van 1910 tot 1936 om precies te zijn. Twee jaar voor zijn dood (hij overleed aan bronchitis) ontving John Walker & Sons een zogenaamde Royal Warrant en werden ze dus hofleverancier. Het duurde tot 2007 (!) voordat dit feit in de bloemetjes werd gezet met een ‘koninklijke blend’, samengesteld met whisky’s van distilleerderijen die tijdens dat vijfentwintigjarige bewind van George V actief waren (nou, dat zijn natuurlijk de meesten die vandaag de dag nog altijd operationeel zijn). Sommigen daarvan bestaan niet meer, denken we maar aan Glen Albyn, Cambus en Port Ellen, drie van de whisky’s die in deze blend verwerkt zijn. Uit goede bron vernam ik dat er ook Cardhu en Royal Lochnagar in gingen. De fles komt in een prachtige, handgeblazen fles, oogstrelende verpakking en doet het geheel er erg duur uitzien. Dat is het dan ook, een fles kost maar liefst 500 EUR.

Hij is erg zacht op de neus, maar wel prachtig gelaagd. Het begint op noten en rijp fruit, voornamelijk van de rode variant. Flink herbaal met toetsen van tijm en rozenblaadjes. Wat moutsuikers en lichte houttoetsen geven hem diepgang. Geroosterde noten en donkere chocolade. Hint van zoete rook. Imposant.

Hij is erg rijk op de tong. Best kruidig met gember, kaneel en witte peper – een hint van nootmuskaat niet vergeten – maar een blaadje munt houdt hem fris en geeft voldoende ruimte aan het citrusfruit om zich te tonen. Sinaasappel, vooral. Het geheel is minder complex dan gehoopt, maar wel zijdezacht en weelderig.

Hij wordt licht droog in de middellange afdronk. Een toets van munt op het sterfbed.

Wederom een erg, erg mooie luxeblend die de term ‘koninklijk’ zeker mag dragen. Maar voor die prijs koop ik 4 flessen Blue Label of 2 flessen Ghost & Rare. Sorry, majesteit.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-05-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4106