WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ballechin 10 Year Old 2007 Signatory for The Nectar

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, mei 22, 2018 18:50:51

Distilleerderij: Edradour
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ballechin 10 Year Old 2007/2017 Signatory UCF for The Nectar, Refill Sherry Butt #8, 683 bts
Kleur: brons
ABV: 60.4%

Verleider

Ook deze 10-jarige Ballechin werd geselecteerd door The Nectar uit Zolder. Het is geweten dat Mario en zijn team een zeer goeie band hebben met Signatory, eigenaar van Edradour. Deze rijpte op een refill sherry butt en heeft een prachtig kleurtje. Hij is gebotteld op vatsterke. Ik kijk er naar uit.

Oh, my! Heerlijk donkerzoet op een karrevracht aan toffee. Werther’s Originals. Maar dan omfloerst met een streepje rook. Mokatine. Arabische koffie. Iets van rozijnen en tabak, maar vooral allerhande variaties op karamel. Voor de zoetekauwen onder ons. Ik ben er zo eentje.

Ondanks het hoge ABV komt hij zoetjes binnen zonder je tong te verbranden. Hoewel de speekselklieren in overdrive gaan, proef ik nu flink wat citrusfruit en abrikozen, dadels en appelsien. De karamel tekent ook present. En kruidig dat hij is! Nootmuskaat, kruidnagel en kaneel. Allemaal lekker donker en lekker zoet, gewikkeld in een rokerig jasje. De rook wordt trouwens met elke slok intenser. Hij is zelfs een tikkeltje umami. Rosbief? Heerlijk.


De afdronk duurt langer dan een aflevering van Temptation Island en is bovendien een pak interessanter en sexyer (ja, dat is een bestaand woord, zoek het maar op).

Bangelijk lekkere Ballechin die me naar een tweede glas doet verlangen. Verleider!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-04-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4097