WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ballechin 12 Year Old 2005 Signatory for The Nectar

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, mei 22, 2018 06:40:59

Distilleerderij: Edradour
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ballechin 12 Year Old 2005/2017 Signatory UCF for The Nectar, Bordeaux Cask #155, 335 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Troefkaart

Ballechin is de geturfde versie (50 ppm) van Edradour, die haar naam ontleent aan de voormalige distilleerderij Ballechin (1810-1927) die op de spreekwoordelijke steenworp van het huidige Edradour te vinden was. Dit vat werd speciaal door Belgisch importeur The Nectar geselecteerd. Een Bordeaux wijnvat, nota bene. Ik ben benieuwd!

Erg mooie en zoete neus op allerhande rood fruit van frambozen tot aardbeien met wat herbale toetsen erdoorheen als van herfstbladeren. Een toefje kaneel maakt hem een beetje snoeperig.

Hij is zijdezacht en rond, fruitig zoet (opnieuw flink wat rood fruit, maar nu ook wat mandarijntjes) en een tikkeltje spicy. Denk gember, kaneel en iets van kruidnagel. Zachte tannine maakt hem een licht drogend, maar dit is verre van oaky. Een lichte rokerigheid (die ik overigens amper waarnam op de neus) verspreid zich hier in de mond. Dit is prima spul.


Vooral in de finish laten de turf en de wijn zich gelden, maar het werkt erg goed.

De neus vond ik erg mooi, de smaak geweldig, maar de finish is de troefkaart! Dit is mijn tiende Ballechin tot nu toe en ik blijf ze lekker vinden. Ik was een beetje benauwd, want wijn finishes zijn niet zo eenvoudig, laat staan een volledige rijping. Maar deze heeft het hout mooi weerwerk gegeven. Aanrader.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-04-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4096