WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Edradour 12 Year Old 2004 Straight from the Cask #365

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, mei 21, 2018 07:03:56

Distilleerderij: Edradour
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Edradour 12 Year Old 2004/2017 Straight from the Cask, Sauternes Cask #365, 50cl, 397 bts
Kleur: brons
ABV: 53.5%

Donkerzoet

De tijd dat Edradour smalend Edrasour werd genoemd, ligt gelukkig al lang achter ons. Sinds Andrew Symington en zijn team de boel overnamen in 2002, heb ik niets dan lekker spul van deze distilleerderij uit Pitlochry aan de lippen mogen zetten. Laat ik daarom deze 12-jarige op vatsterkte (SFTC op het label betekent immers Straight from the Cask) meteen proeven. Oh, ja, hij rijpte op een Sauternes wijnvat. Wat een prachtig kleurtje!

Zalig fruitige neus met een hoek af. Ik verklaar mij nader. Eerst krijg ik een heleboel fruit in de vorm van abrikoos, perzik, gekonfijte ananas en zelfs een hint van overrijpe mango, maar dat wordt snel gevolgd door een takje frisse munt, iets van mosterdzaad en zelfs een hint van curry. En lekker dat het is!

De body is prima en de smaak is dat ook! Beter dan de al behoorlijke neus deed vermoeden. Donkerzoet op allerhande citrus, gedroogde abrikozen, bruine banaan, gesuikerde appelsienschillen, Turks Fruit en notenlikeur. Hij is ook best kruidig op kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. De tannine heeft een licht drogend effect, maar deze is zo succulent dat hij het best kan verdragen.


De afdronk is lang, erg lang. En donkerzoet.

Nou, voor mijn 25e ontmoeting met Edradour kan ik wel zeggen dat het een juweeltje is. Pakweg 80 EUR voor een flesje van 50cl. Dat is niet goedkoop, maar wat een whisky!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-04-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4095