WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bladnoch 15 Year Old Adela

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, mei 12, 2018 07:11:39

Distilleerderij: Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Bladnoch 15 Year Old Adela, OB 2016
Kleur: brons
ABV: 46.7%

Gruyèrekaas

Toen David Prior – die zijn fortuin verdiende met de verkoop van yoghurt – Bladnoch overnam in 2015, zaten er 2500 vaten rijpende whisky in de deal. Deze Adela werd samengesteld met vaten die al minstens 15 jaar lagen te rijpen. Amerikaanse eik en Spaanse oloroso sherryvaten hebben de spirit minstens 15 jaar lang op bezoek gehad. Adela zou synoniem staan voor ‘nobel’.

De neus is een pak aangenamer dan de Samara, met donkerzoete toetsen van kersen en amandelcake, maar toch zit er weer zo’n kantje aan dat me niet erg aanstaat. Iets van sulfer, dat langzaam maar zeker toch weer richting babyk… nou, in dit geval baby-adem, zeg maar. Het valt nog mee. Doet een beetje aan zweetvoeten denken. Gruyèrekaas! Dat kan toch niet de bedoeling zijn… Nog wat citroengras en appelsienschillen, godzijdank. Ik ben alvast niet overtuigd.

De body is prima, romig en rond, maar de smaak is onmiddellijk pikant op nootmuskaat en peper, kamfer en… hola… het donkerzoete fruit is nog maar net aan de oppervlakte gekomen of de tannine komt opzetten als geen ander en maakt hem meteen betrekkelijk bitter.

De afdronk is betrekkelijk lang, maar te bitter om te bekoren.

Wat is er aan de hand met Bladnoch? De Samsara en deze Adela kunnen me echt niet bekoren. Ze zijn te vuil, maar op een onaangename manier. De weinige donkerzoete schoonheid die de oloroso vaten tentoon spreiden, worden onmiddellijk de kop ingedrukt door sulfer en tannine, waardoor deze astringent en droog wordt. Zo’n 115 EUR. Nee, dank u.

74/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4086