WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Hazelburn 10 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, april 25, 2018 07:29:15

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Hazelburn 10 Year Old, OB 2014
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Frituurolie

Hazelburn was een distilleerderij die precies 100 jaar lang produceerde in Campbeltown, van 1825 tot 1925. Hoewel ze nu bijna een eeuw gesloten is, wordt er wel een single malt onder dezelfde naam gestookt bij Springbank. En dat al zo’n 20 jaar. Hij werd namelijk voor het eerst gedistilleerd bij Springbank in 1997 en betreft de ongeturfde, triple distilled, variant van deze Campbeltowner. Vreemd genoeg is het nog maar mijn 5e ontmoeting met Hazelburn.

Stevige, romige neus op ontbijtgranen, wit fruit, paraffine, frituurolie, lychee uit blik en vanille. Onderliggend vertoont hij ook stevig wat karakteristieken die je ook bij Springbank aantreft zoals kalk en iets van jute of scheepstouw. Zacht en uitnodigend, hoewel hij duidelijk jong ruikt.

Ook op smaak moet ik meteen aan Springbank denken, maar dan zonder de turf (note to self: Doh! Dat is het ook, hé, kieken...). Erg romig, flink kruidig, waxy op paraffine, limoen, kalksteen, (veel) gember en iets wat me aan levertraan doet denken. Een zilte toets. Maar zeggen dat deze helemaal unpeated is, lijkt me overdreven. Zou het een residu in de leidingen geweest zijn? Ik krijg toch onmiskenbaar iets van turf. Maar het is erg lekker, hoor.

De afdronk is middellang, mineraal en waxy en – surprise! – flink rokerig. Hij sterft een licht bittere dood.

De neus is jong, maar dat stoort allerminst. Op smaak en in de finish is hij ronduit schitterend. Maar ongeturfd? Ik ben niet overtuigd.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4069