WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Longrow 12 Year Old Campbeltown Commemoration

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, april 24, 2018 07:17:41

Botellaar: Easglesome Ltd.
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Longrow 12 Year Old, Campbeltown Commemoration, Eaglesome Ltd, 50ml
Kleur: koper
ABV: 40%

Intrigerend

Campbeltown Commermoration is een reeks van Eaglesome Ltd uit de jaren 1980 en verscheen in miniatuurtjes van 5cl. Het is een eerbetoon aan de verschillende distilleerderijen die Campbeltown ooit rijk was, zijnde Albyn, Ardlussa, Argyll, Benmore, Burnside, Campbeltown, Dalaruan, Dalintober, Drumore, Glen Nevis, Glengyle, Glenside, Hazelburn, Kinloch, Kintyre, Lochhead, Lochburn, Lochside, Longrow, Meadowburn, Rieclachan, Springbank, Springside en Toberanrigh. Zo heb ik nu een flesje van Longrow voor mijn neus staat, waarop trots de jaren 1824-1896 vermeld worden, de jaren waarin de originele Longrow distilleerderij operationeel was. Alle flesjes vermelden een leeftijd van 12 jaar, alsook ‘vatted malt whisky’, wat doet vermoeden (en dat klink niet bepaald onlogisch) dat het niet om orignele malt gaat, maar om een vatting die de originele malt zo nauw mogelijk moet benaderen. Ik ben alleszins benieuwd. Dit is alleszins géén product van de Springbank distilleerderij.

De neus is alleszins zalig old school met flink wat leder, Sevilla appelsienen, snuiftabak, vers afgereden gras en honing. Enkele toetsen van vers geboend leder en kruisbes priemen er doorheen. Nog wat turf, die voor een erg zachte rookontwikkeling zorgt. Als je hem even laat staan, komt vooral smeuïge honing opzetten. Intrigerend, moet ik bekennen.

Hij heeft nog niets van zijn kracht verloren en is nog erg smaakvol. Flink kruidig met peper en een karrenvracht aan kaneel, doet deze me meteen aan Sinterklaas denken. Peperkoek, appelsien, gember, zoethout. Opnieuw een zachte rookontwikkeling, die hem erg mooi maakt. Citrustoetsen en honing domineren, turfrook dient als decor. Een zilt randje maakt hem erg leuk.

De afdronk is heerlijk lang, zoet versus zilt en flink wat rook.

Erg leuk flesje, moet ik zeggen. Maar heeft absoluut geen uitstaans met de Longrow die vandaag de dag bij Springbank wordt gemaakt en in hoeverre deze de originele stijl van de teloorgegane Longrow Distillery benaderd is natuurlijk niet te controleren. Als dit de originele Longrow mocht zijn, heeft Springbank nog werk aan de winkel, want dit is absoluut geweldig lekker!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4068