WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Springbank 17 Year Old Sherry Wood

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, april 23, 2018 07:24:30

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 17 Year Old Sherry Wood, OB 2015, 9.120 bts
Kleur: koper
ABV: 52.3%

Gespierd

Deze 17-jarige Springbank rijpte volledig op sherryvaten en werd bovendien nog eens op vatsterkte gebotteld. Hij verscheen begin 2015 en is ondertussen nog moeilijk te vinden (het waren immers slechts iets meer dan 9000 flessen wereldwijd). Via-via kon ik toch een sample te pakken krijgen.

Oh, boy, deze neus is groots en geweldig, hoor. Duidelijk Springbank met zijn typische minerale kantjes en zachte turf, maar het sherryvat neemt hier toch vlotjes de leiding over. Flink wat fruit à la rozijnen en meloen, rode bessen, mango en perzik, maar ook bloedappelsien en pruimen. Krieken, zelfs. Als je hem even laat staan komen de typische farmy element van Springbank er toch weer duidelijker door.

Hij komt flink gespierd binnen, hoor. Kruidig op peper, nootmuskaat en kaneel. Het fruit neemt nog steeds de leiding en wordt eerder donker, met krieken en pruimen, dadels en geprakte banaan. Maar de rokerigheid is ook best groot, waardoor dit een erg leuke, interessante en vooral bijzonder lekkere whisky wordt. Halverwege vertoont hij een mooi bittertje als van koffiegruis en zoethout, terwijl wat zwarte chocolade zijn intrede doet.

De afdronk is lang, kruidig en een waar gevecht tussen zoet en zilt. Licht drogend naar het einde toe. De rook blijft ondertussen heel de tijd hangen.

Een grootse, geweldige Springbank, die ondanks de grote invloed van het sherryvat zijn karakter niet loochent. Aanrader (afgezien van het zware prijskaartje).

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4067