WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Springbank 12 Year Old Green

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, april 20, 2018 07:04:04

Distilleerderij: Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 12 Year Old Green, OB 2014, 9000 bts
Kleur: stro
ABV: 46%

Mosterd

In 2014 bracht Springbank 2 malts op de markt die gestookt waren van organische gerst. Maar – in tegenstelling tot sommige andere distilleerderijen – beschikt Springbank niet over de nodige certificeringen om ‘organic’ op zijn labels te zetten, dus kozen ze voor ‘Green’. De eerste is een 12-jarige die volledig op bourbonvaten is gerijpt, de tweede is een 13-jarige op sherry. We proberen de jongste van de twee.

Dit is alvast een schoolvoorbeeld van Springbank op de neus: flink wat herbale toetsen, iets van zilt en kalk, een jute zak en wat turf die de Granny Smith appeltjes en citroenen voorafgaan.

Op smaak komt de citrus eerst, onmiddellijk gevolgd door roet en zilt, gist, mosterd en vanille. Bij de tweede slok komt daar duidelijk iets vuils bij… ik kan er niet meteen de vinger op leggen. Kiezels? Ook honing en walnoten. Wat peper en een mooie rookontwikkeling. Vanaf de derde slok begint hij dan weer verrassend zoet te worden. Flink kruidig, ook, hoor. En een takje munt.

De afdronk is lekker lang, zilt en zoet (ananas!) en best rokerig. Deemstert langzaam weg met een licht bittertje.

Geen makkelijke Springbank, moet ik zeggen. Dit is bijna werken, maar de arbeidsvreugde is er dan ook naar. Ondertussen niet meer zo makkelijk te vinden.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4066