WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchroisk 12 Year Old 1978 Cadenhead’s

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, april 13, 2018 07:12:31

Distilleerderij: Auchroisk
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Auchroisk 12 Year Old 1978/1990, Cadenhead’s Dumpy
Kleur: goud
ABV: 59.3%

Plastieken Monster

Ho… Dit kan spannend worden. Een oude Auchroisk van de vorige eeuw, gedistilleerd in 1979 (de distilleerderij bestond toen nog maar 5 jaar) en gebotteld in 1990 in Cadenhead’s befaamde zwarte dumpy flesje. Het goedje zit al meer dan dubbel zo lang op fles dan dat het in een vat heeft doorgebracht. Ik ben eens benieuwd.

Euh… even geduld, want ik weet niet zo goed wat ik van deze neus moet maken. Het begon eerder zacht, maar na enkele minuten in mijn glas begint hij open te komen. Maar ik weet niet of dat wel zo’n goed idee was. Het begon op appelsien en iets van natte stenen, maar al gauw krijg ik daar iets zepigs bij, curry ketchup en nat karton. Wat zilt op de achtergrond? Dit is vreemd. Gaat dan weer terug naar jonge peren en appeltjes. Tikkeltje schizofreen toch wel.

Ouch! Wat een trap tegen je tanden, zeg. Het fruit (allemaal citrus, nu) wordt snel overmeesterd door allerhande kruiden, maar ook een chemische zoetheid komt opzetten en nog geen klein beetje. Dit is een plastieken monster dat snel heel bitter wordt. En droog.

De afdronk is genadeloos lang, bitterzoet en laat je mond kurkdroog achter.


Wat een avontuur. Spannend, zeker, maar niet voor herhaling vatbaar. Snel, geef me een glas water. Of twee…

76/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4059