WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Boek: Whiskykenner word je zo

MediaGeplaatst door Mark Dermul zo, april 08, 2018 07:38:48

Een straffe titel die meteen mijn aandacht trok toen ik laatst in de bibliotheek stond. Meepakken, dacht ik. En in één ruk uitgelezen op een barre zondagnamiddag. Omdat het zo goed is? Nee. Het leest gewoon heel vlot en illustraties en infographics – die overigens erg mooi gestileerd zijn – nemen echt wel veel plek in, waardoor het boek minder tekst bevat dan de 192 pagina’s doen vermoeden.

Het boek is een leuke, vlot geschreven beginnersgids die je langs de geschiedenis en het productieproces van whisky loodst en je voorziet van een groot aantal whiskyweetjes en flink wat achtergrondkennis. In eenvoudige taal en uitgebreid geïllustreerd wordt ook de eventuele rol van whisky in de keuken en in de cocktailbars beschreven.

Hoewel er geen proefnotities in staan, wordt wel flink wat aandacht besteed aan het hoe-en-waarom van het proeven en welk glas je daar best bij gebruikt. Hoe een barkastselectie samen te stellen was aan mij minder besteed, maar ik snap de beweegredenen van de auteur wel.

Storend vond ik de enkele foutjes die toch wel opvielen. De Excise Act dateert niet van 1923, maar van exact een eeuw eerder. Een slordige typo. En de bekendste blend ter wereld is niet Johnny maar Johnnie Walker – da’s geen typo meer en zou toch niet mogen. Maar afgezien daarvan een erg leuk, kleurrijk boek dat zeker bij de beginnende liefhebber in de smaak zal vallen.

Oorspronkelijk in het Frans verschenen in 2016 als ‘Le whisky c’est pas sorcier’ maar prima vertaald.

Whiskykenner wordt je zo
192 pagina’s, Nederlands
Hardback
Mickaël Guidot
Good Cook BV
ISBN 978-94-6143-177-6
23 EUR  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4056