WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Caol Ila 9 Year Old 2007 CaskAid

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, april 02, 2018 09:05:29

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 9 Year Old 2007/2016 CaskAid, refill bourbon hogshead #31362/007, 72 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 57.3%

Geitenkaas

Ik beken, tot voor kort had ik nog nooit van deze Belgische bottelaar gehoord. Maar CaskAid is een vzw die mooie single casks uitzoekt, bottelt en de opbrengst aan goeie doelen schenkt. What’s not to like? Whisky drinken ten voordele van sociaal engagement? Count me in! Ze hebben al flink wat bottelingen op hun naam staan, zoals je kan ontdekken op hun webpagina caskaid.be. Ik proef hun bijzonder bleke Caol Ila uit 2007 die in november 2016 werd gebotteld, slechts 72 flessen sterk.

De maritieme trekjes zijn aanwezig op de neus, maar verdwijnen toch erg snel naar de achtergrond. Deze neus wordt vooral gekenmerkt door ontbijtgranen, peren, moutsuikers en wat stalgeur. Vanaf de tweede snuif is de jonge leeftijd echt overduidelijk en komt er ook iets van geitenkaas piepen. Da’s atypisch en onverwacht, maar hij is verre van oninteressant.

Op smaak is hij romig en zoet, met een karrenvracht aan vanille. De rook ontwikkelt zich redelijk snel en wordt betrekkelijk groots. Maar opnieuw is het vooral de zoete kant van Caol Ila die we hier te proeven krijgen en niet zozeer de maritieme kant. Nog steeds atypisch, maar zeker niet slecht.

De finish is middellang, rokerig en zoet.

Oké… Dit is wellicht één van de minste Caol Ila die ik al geproefd heb, maar nog steeds geen slechte, hoor. Laat dat duidelijk zijn. Maar ik heb al veel betere Caol Ila geproefd, zelfs op zulke jonge (of zelfs jongere) leeftijd.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4050