WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Connemara 22 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, maart 25, 2018 13:32:47

Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Fles: Connemara 22 Year Old, 3996 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Interessant

In 2014 verscheen deze 22-jarige peated malt van Connemara, volledig gerijpt op first fill bourbonvaten. Net geen 4.000 flessen verschenen, op een drinksterkte van 46%. Het is nog maar de 12de Connemara die ik probeer, maar wel de oudste.

De neus is verrassend zacht, alsof de turf er al uit gerijpt is. Ik krijg vooral toffee, gras, appelsienen en limoenen, flink wat aarde, assen en vanille. Groene druiven en honing. Dit is vooral fruitig zoet op citrus met slechts een tikkeltje turf. Iets van kiezels waar de zon op schijnt. Dat neemt niet weg dat ik de neus erg, erg lekker vind, ondanks het feit dat hij – voor zo’n mooie leeftijd – amper complexiteit vertoont. Eenvoud siert, denk ik dan.

Op smaak is hij zoetzuur met een prima body. Kruisbessen, Granny Smith appels, pompelmoes, vanille, appelsienen en honing. De turfrook is echt discreet, maar zorgt toch voor een mooie diepgang. Flink wat kruidigheid, toch. Zelfs een zilt randje. Dit is erg mooi, hoor.

De afdronk is middellang, bitterzoet met een beetje rook en een verrassend florale hint. Op het sterfbed krijg ik wat zoethout.

Lekkere, maar vooral interessante Connemara, want zachte dan zijn jongere broertjes zonder veel aan karakter in te leveren. Vandaag de dag betaal je voor deze jongen zo’n 130 EUR. Dat heb ik hier wel voor over.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4042