WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

West Cork Black Cask

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul zo, maart 25, 2018 07:57:00

Distilleerderij: West Cork Distillers
Regio: Ierland
Fles: West Cork Black Cask
Kleur: koper
ABV: 40%

Zwart Vat

Hoewel de West Cork Distillery al in 2003 werd opgericht en toch al flink wat bottelingen op haar actief heeft staan, had ik er nog niet van gehoord. Dit sample zat in één van de doosje die ik maandelijks ontvang van Tasting Collection, waar ik een abonnement op heb (wat ik sterk kan aanraden, want erg leuk om maandelijks 6 samples te ontvangen voor een erg schappelijk bedrag). Deze Black Cask is een blend met 66% Ierse grain en dus 33% Ierse malt. Hij rijpte in first fill bourbon casks werd nadien gefinished in een ‘black cask’ dat ‘geroosterd’ werd op double char level 5.

Nou, de neus is alvast erg clean, mierzoet en erg fruitig. Doet me bijna aan een rum denken! Flink wat vanille, overrijpe bananen en hints van hazelnotenpasta. Daarachter houden zich nog wat sappige peren en best wat mandarijntjes schuil. Dit is lekker, hoor!

De aanzet is helaas wat zwakjes. Opnieuw heel wat vanille en hetzelfde fruit als op de neus, ondersteund door wat kruiden zoals nootmuskaat en kaneel. De eik laat zich zeker niet onbetuigd en zorgt voor een subtiel spoortje woodsmoke. Wordt romiger bij de tweede slok. Dit valt mij erg goed mee.

De afdronk is middellang op kruiden en toffee, terwijl de eik met zijn peper en nootmuskaat het laatste woord heeft.

Ik beken, de verwachtingen waren laag gespannen, maar deze overtrof ze moeiteloos. Het ‘zwarte vat’ heeft zijn werk gedaan met de levering van quasi-tropisch fruit en flink wat zoetigheid. Zo’n 30 EUR. Een leuk hebbeding in de kast dat iedereen zal lusten.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4041