WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Power’s 12 Year Old John’s Lane

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, maart 24, 2018 14:15:34

Distilleerderij: Old Midleton
Regio: Ierland
Fles: Power’s 12 Year Old John’s Lane
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Single Pot Still

Power’s is een Ierse Single Pot Still. Dat betekent dat de mashbill bestaat uit zowel gemoute als ongemoute gerst. Deze release is een ode aan de John’s Lane Distillery die van 1791 tot 1974 in Thomas Street in Dublin operationeel was. Vandaag blijft daar echter niets meer van over. De productie verhuisde naar het zuiden van Ierland, naar Old Midleton Distillery. De inhoud rijpte op Amerikaanse en Iberische eik.

De neus is licht en erg fruitig op banaan, abrikoos, ananas en sultanas. Meloen, ook. Flink wat karamel en honing en zelfs iets van dieselwalm (zonder dat dit een off-note is). Vers gezaagde planken en iets van houtlijm. Munt! Erg fris en lekker.

De body is aan de zwakke kant, maar op smaak zit het goed. Sultanas en rumrozijntjes, abrikozen en appelsienen en zelfs wat kiwi. Voeg daar nog wat bakkerijkruiden bij en een toefje eik die voor een licht bittertje zorgt. Prima verderzetting van de neus. Complex is hij zeker niet, maar lekker wel.

De afdronk is verrassend lang. Het fruit gaat de gekonfijte kant op, terwijl de kruidigheid flink blijft hangen.

Een van de betere standaardbottelingen van Ierse pot still. Pakweg 55 EUR (hoewel ik ‘m in Duitsland onlangs nog zag voor minder dan 40 EUR), wat ik ‘m zeker waard vind.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4040