WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teeling Brabazon 2

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, maart 21, 2018 07:32:18

Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Fles: Teeling Brabazon, batch 2, 12.500 bts
Kleur: oud goud
ABV: 49.%

Pareltje

De eerste Brabazon, die in maart 2017 verscheen, was een beetje een vreemde whiskey, want gerijpt op allerlei sherryvaten die zoetigheid met verbrand rubber combineerde. Maar al snel vond ik hem erg lekker, hoewel atypisch. Deze tweede batch, die in augustus 2017 het levenslicht zag, rijpte dan weer op portvaten. De whiskey rijpte tussen de 8 en 16 jaar op een combinatie van Tawny Port, Ruby Port en White Port. Als ik me goed herinner, is hij vernoemd naar Chambré Brabazon, een politicus uit de 17e Eeuw, maar ik kan me vergissen. Ik ben benieuwd!

Hola, deze neus is echt de moeite! Flink donkerzoet op pruimen, rozijnen en vijgenconfituur, flink wat gedroogde ananas en aardbeien, maar daarnaast ook heerlijke citrustoetsen (denk pompelmoes en mandarijn). Hij ruikt stroperig zoet. Chocoladekoekjes. Heerlijk.

Op smaak is hij effectief stroperig, maar ook flink kruidig. Naast ahornsiroop, kandijsuiker en nootmuskaat krijg ik pruimen, bosbessen, vijgen en aardbeien in een stoofpotje. Flink wat toffee. Een licht zilt randje komt verrassend sterk opzetten, maar het werkt prima! De eik geeft hem een drogend element. Wederom heerlijk.

De finish is ronduit schitterend. Zoet versus zilt, drogend kruidig en erg lang.

De portovaten hebben de mout niet helemaal ingepakt, maar spelen een erg belangrijke rol, wat van deze whiskey een pareltje maakt. Pakweg 70 EUR en elke cent waard.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4034