WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gin: Ginderella Xmas Edition

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, maart 08, 2018 07:20:16

Distilleerderij: Heynsquared
Regio: Gent, België
Fles: Ginderella Xmas Edition
Kleur: clear
ABV: 40%

Nat Zand

Ik proefde vorige zomer de Ginderella voor het eerst. Een erg leuk verhaal, want deze Gentse gin werd gestookt met 9 (on)kruiden. Maar ik moet bekennen dat ik er verre van kapot van was. Ik vond het zelfs een beetje een stinkertje (gelukkig viel de smaak erg goed mee). Voor de Xmas Edition, waarvan slechts 196 flessen beschikbaar zijn (of waren), ging de Gentse stadsecoloog Geert heyneman nog een stap verder. Deze gin rijpte namelijk een tijdlang op een Laphroaig vat!

De neus is zoet en romig en – in tegenstelling tot de ‘gewone’ Ginderella – absoluut geen stinkertje, maar een frisse, zomerse gin. Hij vertoont ook flink wat vanille, wat ik aan het Laffie-vat durf toeschrijven. Maar anders dan dat merk ik op de neus niet zo veel van de eik die eerder de geturfde Ileach mocht ontvangen. Wat mij betreft is deze alvast juniper-driven­, zoals dat heet. Van de Japanse Duizendknoop, Kleine Varkenskers en Robertskruid merk ik weinig, maar ik heb daar dan ook geen ervaring mee. Een toefje citrus (maar echt niet veel), maar wel flink wat aardse tonen. Plantenwortels en een beetje nat zand. Vreemd, misschien, maar best aangenaam, hoor.

Hij is bijzonder romig en zoet in de mond en nu meen ik toch wat Laffie-invloeden te ontdekken. Oh, ja, dit is lekker. Donkerzoete toetsen van gekarameliseerd hout, een zachte rokerigheid die een glimlach op mijn gezicht tovert. Toch ook een tikkeltje umami, hoe vreemd dat ook mag klinken (in een gin, althans). Apart en uniek, dat mag ik wel zeggen. Lekker? Absoluut.

De afdronk is betrekkelijk lang en donkerzoet met een zilt randje. Heerlijk.

Ha, dat had ik echt niet verwacht, maar deze gin is uitzonderlijk en erg verrassend. Aanrader!

GIN & TONIC

Veel ijs, een blaadje munt en een enkel schijfje citroen gingen een goeie scheut Ginderella en de Belgische tonic Syndrome Raw vooraf om mijn zomerse cocktail te vervolledigen. Maar vreemd genoeg wordt hij hierdoor niet bepaald fris en zomers. Hij wordt opnieuw een beetje een stinkertje… ha! Op smaak zit het dan wel weer erg goed, omdat hij atypisch wordt door het rokerige, donkerzoete karakter door de invloed van het Laffie-vat.

Puur vind ik deze erg mooi, maar in een G&T is hij naar mijn bescheiden mening minder geslaagd. Apart is hier het sleutelwoord. Deze gin kost je zo’n 50 EUR (als je hem nog kan vinden). Met dank aan PROOF voor het sample!

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4016