WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gin: Le Tribute

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, maart 07, 2018 07:23:40

Distilleerderij: MG Destillerias
Regio: Spanje
Fles: Le Tribute Gin
Kleur: clear
ABV: 43%

Vruchtvlees

Ik beken, ik kocht deze fles simpelweg op het uiterlijk. Wat een prachtige fles, toch? En met bijhorende tonic in soortgelijke – weliswaar bruine – flesjes. Het is een Spaanse gin, die gestookt wordt door MG Destilerias, zo’n 50km buiten Barcelona. Ze produceren bijvoorbeeld ook de Master’s Gin, die ik oké vind, zonder groots te zijn. Niet veel later kwamen ze op de proppen met de Gin Maré, die ik al een pak beter vind. Deze Le Tribute, daarentegen, is hun luxepaard. De ‘Le’ in de naam is overigens een erg bewuste keuze, want de eigenaars bedoelden dit niet zozeer als lidwoord, dan wel als afkorting van Liquid Experience. Maar liefst zeven distillaties gaan aan de botteling vooraf, telkens met een nieuwe botanical in de mix. In volgorde: jeneverbes, limoen, kumquat, citroen, roze en groene pompelmoes, tangerine, kardemom en zoete appelsien en tot slot citroengras. Ik ben eens benieuwd.

De neus barst van de citrus en is bijzonder fris. Je ruikt het vruchtvlees van de pompelmoes, als het ware. Erg helder en clean met een snoeperig kantje, terwijl hij tevens een groen, grassig element vertoont. Dit is erg zomers, hoor.

En op smaak gaat het nog een stap verder. Nog frisser, nog meer citrus en zelfs heel snoeperig zoet met een bitter randje. Doet wat aan citroensorbet denken! Hij wordt zelfs een tikkeltje agressief. Nee, dat is overdreven. Maar wel heel assertief. De jeneverbes speelt duidelijk tweede viool, maar laat zich niet onbetuigd. Het grassige element is ook op smaak duidelijk aanwezig.

Het is mooi hoe deze gin in de afdronk blijft tintelen, waarbij de pompelmoes het laatste woord krijgt.

Wat een heerlijke gin is dit. Niet zozeer juniper-driven zoals dat heet. Hier werd duidelijk gekozen voor een frisse, zomers variant met niets dan citrusfruit. Heerlijk puur met een blokje ijs.

GIN & TONIC

Maar aangezien ze ook hun eigen tonic hebben, kan ik toch niet anders dan die ook eens te proberen. Dus, een handjevol ijsblokjes en slechts een kleine hoeveelheid citrus- en limoenzeste. Da’s meer meer ter garnering dan wat anders, want de citrus in deze gin heeft absoluut geen hulp nodig! Het resultaat is een G&T die het vooral van de pompelmoes moet hebben, bitterzoet en heerlijk fris, terwijl het andere citrusfruit wat onder de radar verdwijnt en de jeneverbes opnieuw zijn rol laat spelen.

Zalige gin. Vloeibaar sorbet. Heerlijk om te proeven, maar ook om naar te kijken. Ja, de fles is een eye-catcher, dat kunnen we niet ontkennen. Oh, ja, voor de liefhebbers… Le Tribute heeft ook een Mezcal in een soortgelijke fles met een ander kleurtje.

Geproefd door Mark Dermul op 24-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4015