WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gin: J&B Dry London Gin

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, maart 05, 2018 07:29:08

Distilleerderij: W&A Gilbey
Regio: U.K.
Fles: J&B Dry London Gin, 26 2/3 Fl Oz
Kleur: clear
ABV: 70 Proof

Natte Dweil

OK, dit is een specialleke. Want we kennen allemaal J&B van de – betrekkelijk goedkope en niet bepaald hoog aangeschreven – blended whisky. Maar tussen 1962 en 1972 bracht Justerini & Brooks ook een eigen gin uit. Vreemd genoeg noemde ze hem Dry London Gin (ipv het meer gangbare London Dry Gin). Stiekem is hij afkomstig van de ondertussen teloor gegane stokerij W & A Gilbey. Deze fles – uit 1970 – werd tijdens mijn jaarlijkse Birthday Tasting op tafel gezet als aperitief.

De neus offreert een klassieke gin op jeneverbes met iets metaligs, alsof hij uit een blik werd gegoten, als u begrijpt wat ik bedoel. Hij biedt ook wat citrusfruit met de nadruk op zoete appelsienen. Er zit een klein snoeperig kantje aan. Eerder eenvoudig, maar wil uitnodigend. Ook iets van plantenwortels. En zelfs iets van een natte dweil. Zou dat een beetje OBE kunnen zijn?

Hij is eerder waterachtig op smaak, met vooraan flink wat sap van dennen en engelenwortel, iets mineraligs als van kalk of steentjes en betrekkelijk droog. Als ik heel eerlijk ben… zo lekker is hij niet.

De finish is bitterzoet en drogend.

Zo maken ze hem niet meer… en dat is maar goed ook, want dit is niks speciaals en met de jaren op fles is hij er alleen maar op achteruit gegaan. Maar leuk is het natuurlijk allemaal weer wel.

GIN & TONIC

Ik wist echt niet wat ik hier mee moest aanvangen, dus heb ik maar wat geëxperimenteerd en kijk: met wat limoen en een Spaanse tonic van Le Tribute blijkt hij toch tot een mooie, zomerse G&T te komen (hoewel het natte-dweil-geurtje nooit helemaal verdwijnt).

Ach, het was good fun om deze fles te legen. Liquid history, weet u wel? En als u er niet bij was… heeft u niks gemist.

Geproefd door Mark Dermul op 13-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4013