WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gin: Öömrang

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, maart 02, 2018 07:31:10

Distilleerder: Stefan Klindtberg
Regio: Amrum, Duitsland
Fles: Öömrang Gin, 50cl
Kleur: clear
ABV: 42%

Zeezout

Aan de grens tussen Duitsland en Denemarken liggen enkele eilandjes voor de westkust. Eén daarvan is Amrum, waar in juni 2017 een nieuwe gin het daglicht zag: Öömrang Gin – spreek uit ‘oemran’. Het is eigenlijk gewoon de naam van het eiland in het plaatselijke dialect. De 48-jarige Stefan Klindtberg experimenteerde jarenlang in zijn keuken en toen hij het recept eindelijk naar zijn zin kreeg, ging hij commercieel aan de slag, zij het wel heel kleinschalig. Naast jeneverbes gebruikt hij ook tonkaboon, kardemom, rozen, hibiscus, citroenen en pruimen. Maar wat deze gin uniek maakt is het feit dat er ook een snufje Amrum zeezout in de mix gaat en dat hij versneden wordt met het duindoornig eilandwater.

Ja, het eerst wat opvalt, is dat dit inderdaad een zilte gin is! Maar ook de pruimen zijn onmiskenbaar en dat maakt deze gin toch wel heel apart, moet ik zeggen. Daarnaast krijg ik wat klassieke citrustoetsen en iets wat me aan koude thee doet denken. Dan zal dan wel de hibiscus zijn.

Hij is romig en rond, met nu toch de nadruk op de jeneverbes, maar hij gaat over en weer tussen zoet en zilt. Flink kruidig, ook. Warmend.

Hij blijft ook lekker lang hangen, maar op het sterfbed is hij wel weer erg zilt.

Aangenaam om puur te drinken, maar de neiging om naar een glas water te grijpen omwille van het zilte is niet iets waar ik op zit te wachten.

GIN & TONIC

Ik ga hem voor mijn G&T wat tegengas geven met een schijfje limoen en een Erasmus Bond Botanical tonic. Op de neus is van het zilt niets meer terug te vinden. Ik ben niet zeker of dat een goede zaak is, moet ik bekennen. Op smaak is hij zalig fris en gaat hij naar de klassieke gins, doch met een mooie bittere toets aan het einde. Niet echt zoet, zoals ik het graag heb.

Helaas enkel lokaal te krijgen. Bedankt, Heiko, voor dit leuke flesje. Spijtig genoeg is Dearly Beloved hier ook tuk op, dus zal het snel naar de eeuwige ginvelden gestuurd worden.

Geproefd door Mark Dermul op 27-01-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4010