WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Eaglesburn Cask Aged Spirit

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, maart 01, 2018 07:28:11

Distilleerderij: Eaglesburn
Regio: Doesburg, Nederland
Fles: Eaglesburn Cask Aged Spirit, OB 7 months 2017, 20cl
Kleur: licht goud
ABV: 47%

Grenenhout

U herinnert zich misschien nog dat ik vorig jaar de 1-jarige spirit van Eaglesburn proefde, die naar de naam Xenna luistert. Ik was toen erg onder de indruk van wat Bart Joosten uit zijn iStill tovert. Onlangs viel een pakketje in de bus waarin deze 7 maanden oude spirit zat, die gestookt werd op 22 april 2017, op virgin oak rijpte en op 27 december 2017 werd gebotteld. Of ik die ook eens wilde proeven. Geeft een koe melk? En terwijl we rustig afwachten tot zijn single malt klaar is (ik heb al iets in mijn kalender gezet), kan je bij hem alvast genieten van flink wat andere spirits zoals gin, rum, vodka en een aardbeienlikeur.

De neus verraadt natuurlijk de erg jonge leeftijd, maar dat neemt niet weg dat hij al flink wat aroma heeft. Daar zit het nieuwe eikenhouten vat natuurlijk voor veel tussen. Denk vers gezaagd grenenhout, appel en sultana, moutsuikers en iets van verschaald bier (wat niet zo goed klinkt, maar best werkt). Wat appelsienschil in de verte. Een handjevol hazelnoten. Zacht gekruid.

Hij is best romig in de mond, meteen flink kruidig (nu iets van nootmuskaat, maar vooral kaneel), en zoet op perperkoek, graeffe suiker en gebakken appels met (ik zei het al) kaneel. Ontwaar ik daar midpalate een zilt randje? Interessant.

De afdronk is betrekkelijk lang en licht drogend.


Ik ben wederom best onder de indruk van dit jonge geweld. De spirit vertoont nu reeds een mooie gelaagdheid, is erg drinkbaar (zeg gerust lekker!) en ik kijk dan ook reikhalzend uit naar de eerste single malt release. Go, Bart, go!

Geproefd door Mark Dermul op 23-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4009