WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Macallan Rare Cask

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, februari 24, 2018 08:33:07

Distilleerderij: Macallan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Macallan Rare Cask
Kleur: brons
ABV: 43%

Eén Percent

De Macallan Rare Cask is samengesteld uit niet minder dan 16 types sherryvaten en werd al redelijk snel als 'legendarisch' bestempeld. Bij Macallan zelf zeggen ze dat slechts 1% van hun voorraden het waardig zijn om in deze Rare Cask te verdwijnen. Nou, nou. Afgezien van de prachtige verpakking hebben we toch te maken met een NAS-whisky op drinksterkte. Benieuwd of deze fles zijn prijskaartje van bijna 250 EUR waardig is. Hij verscheen in 2015.

De neus vertoont inderdaad heel wat sherry in de vermomming van rozijnen, Sevilla appelsienen, geroosterde kastanjes en donkere honing, met ook wat kersenlikeur en donkere chocolade. Flink wat aardse tonen die hem diepte geven. De kruidigheid is eerder zacht, maar kaneel en nootmuskaat zijn onmiskenbaar. Ontwaar ik daar een beetje woodsmoke? Ik krijg ook nog wat rood fruit. De neus is alvast heel erg aantrekkelijk en een beetje old school, wat altijd goed nieuws is.

Hij is erg licht en zoet bij aankomst, met opnieuw bittere appelsienen (Cointreau, anyone?), donkere honing, toffee, rozijnen, pruimtabak, dadels en vijgen. Zacht gekruid, maar wel mooi gebalanceerd. De eik geeft de zoetheid net genoeg tegengas. Midpalate verschijnt een licht bittertje als van walnoot of druivenpit.

In de quasi-lange finish krijg ik nog wat rood fruit, weliswaar in een stoofpotje, met wat kruiden.

Geweldige neus! Prima smaak en finish. Erg mooie Macallan, zoals Macallan hoort te zijn. Alleen jammer van het prijskaartje.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-01-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4004