WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Highland Park 30 Year Old

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, februari 22, 2018 07:21:07

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 30 Year Old, OB 2017
Kleur: amber
ABV: 48.1%

Groots

Meer dan 4 jaar geleden proefde ik voor het eerst deze Highland Park 30 Year Old. Ik beken, het is een zeer blij weerzien. Ik noemde hem destijds de lekkerste Highland Park die ik al proefde en dat is nog steeds het geval (hoewel de Amazing Casks van Malts of Scotland uit 2012 erg in de buurt kwam).

Ja! Die neus! Zeg maar Neus! Romig en zoet op allerhande donker en gekonfijt fruit - perzik, abrikoos, sultana - met een flinke scheut heidehoning en een karrenvracht aan toffee. Doe daar gerust nog wat bruine suiker bij, bijenwas, zoethout en melkchocolade. Het geheel wordt afgewerkt met een beetje leder. Dit is ronduit schitterend en leent zich tot makkelijk 15 minuten nosen. Zalig.

Ook op smaak is hij quasi romig en onmiddellijk aangenaam zoet, maar met een spoortje zilt en een toefje rook. Hij is licht drogend, ook. Best kruidig. Het fruit van de neus passeert opnieuw de revue, maar wordt toch een stukje overmeesterd door de kruidigheid, wat ik een tikkeltje jammer vindt. Desalniettemin blijft hij groots, hoor, maak u geen zorgen!

De afdronk kan je probleemloos lang noemen, met zoete turf en donker fruit op het sterfbed.

Het blijft echt wel een dijk van een HP, maar helaas is hij ondertussen qua prijs naar - voor mij althans - onbereikbare hoogte gestegen. Ik kan me geen 750-900 EUR permitteren voor zo'n fles whisky (het is immers geen Auchentoshan, hé!).

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post4002