WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Hven Tycho's Star

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, februari 08, 2018 12:39:58

Distilleerderij: Spirit of Hven
Regio: Zweden
Fles: Hven Tycho's Star, 500ml
Kleur: amber
ABV: 41.8%

Vlierbloesem

We blijven nog even in Zweden en proeven een malt van Spirit of Hven, de distilleerderij die je op het eiland Hven kan vinden dat midden in de zeestraat tussen Zweden en Denemarken ligt. In de 16e eeuw woonde astronoom Tycho Brahe op het eiland (het museum ligt slechts een paar kilometer ten zuiden van de distilleerderij). In 1572 ontdekte Tycho een supernova in het sterrenbeeld Cassiopeia. Deze whisky werd hiernaar vernoemd en is gestookt van ongeturfde en zwaar geturfde mout en rijpte op Amerikaanse en Franse eik.

Een mooie, donkerzoete geur met wat rook vult de neus. Leder, honing, gedroogd fruit, (over)rijpe pruimen en tabak. Chocolade met pralinevulling, maar ook flink wat aardse tonen en plantenwortels. Hij heeft ook een groen kantje, als u begrijpt wat ik bedoel. Zelfs een beetje teer, zij het wel op de achtergrond, maar onmiskenbaar. Hij is wel erg lekker.

Het mondgevoel is rijk en rond, bijna romig. Opnieuw donkerzoet (er komen wat gebakken appels bij), maar nu ook met een heerlijk bittertje als van zoethout en eik. Kokosnoot? Midpalate komt er wat ahornsiroop, maar vooral vlierbloesem en honingdauw opzetten. Dit is erg interessant, hoor. De turf is wel heel erg uitgesproken, waardoor je hier toch van een flink rokerige malt kan spreken.

De afdronk is kort tot middellang, rokerig zoet en flink herbaal.


Mijn eerste kennismaking met Spirit of Hven en die is erg goed meegevallen. Met dank aan Frédéric voor het sample.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3988