WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Box American Oak

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, februari 07, 2018 07:28:07

Distilleerderij: Box Destilleri
Regio: Zweden
Fles: Box American Oak, OB 2011/2016, 1st fill bourbon + American New Oak Finish, 500ml, 3.941 bts
Kleur: amber
ABV: 50.8%

Box BBQ

Toen Box in 2016 zijn American Oak op de markt bracht, deed ze dat nog steeds in flesjes van 500ml. De malt is ondertussen 5 jaar geworden en rijpte op first fill bourbonvaten, maar kreeg dan nog een finish in American new oak, dus vaten waar nog niets op gerijpt had. Het label proclameert trots dat de malt een ppm-gehalte heeft van 45, wat behoorlijk geturfd is.

Gekonfijte neus op appels, peren, ananas en kokosnoot, maar de nieuwe Amerikaanse eik voegt daar een mooie kruidigheid aan toe. Denk kaneel, vanille. Crème brûlée, citroentaart, zelfs een hint van gebak. Dit is bijna een vloeibaar dessert. Maar geturfd? Nou, daarvan merk ik maar weinig op de neus.

Prima body. Best olieachtig, bijna romig. Lekker zoet en stevig gekruid. En ja, op smaak is de turf erg prominent met een rookontwikkeling die best aangenaam is. Het zoete van de neus keert weer - in dubbele portie - maar wordt hoe langer hoe donkerder, als u begrijpt wat ik bedoel. Krijgt wat barbecue allures.

De afdronk is middellang, zoet en warm. Hij blijft kruidig tot aan de dood.

Mijn favoriete Box tot nu toe, maar met slechts vier releases op mijn palmares zegt dat niet zo veel, natuurlijk.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-10-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3986