WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Box 02 The 2nd Step Collection

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul di, februari 06, 2018 07:21:05

Distilleerderij: Box Destilleri
Regio: Zweden
Fles: Box 02 The 2nd Step Collection, OB 2016, 1st Fill Oloroso & Bourbon, 500ml, 5.096 bts
Kleur: oud goud
ABV: 51.2%

Vermolmd Hout

In augustus 2016 lanceerde de Zweede distilleerderij Box deze 4-jarge malt in haar 2nd Step Collection. Het is een mix van bourbonvaten (48%) en first fill oloroso sherryvaten (52%). Net als voor de Explorer tel je voor dit flesje van een halve liter zo'n 80 EUR neer, wat vreselijk veel geld is voor wat je krijgt.

Donkerzoete neus op rottend fruit. Dat klink vreselijk, maar werkt min of meer in dit geval. Voeg daar nog wat bruine suiker aan toe, alsook vermolmd hout. Hij heeft ook een erg herbale kant. Varens, brandnetels, het sap van plantenwortels. Beetje apart, maar daarom niet onaangenaam. In de verte zit nog wel een toefje rubber, wat ik dan weer minder op prijs kan stellen.

De body is aan de lichte kant (bijna waterachtig zelfs). Erg zoet, nu. Appels, peren, citroen en limoensap. Gember en zoethout. Ik moet een beetje bekken trekken, wat geen goed teken is. Er zit ook een geturfd kantje aan, dus opnieuw een mix van peated en unpeated barley, zonder twijfel. Maar er schort iets aan de balans. Hij is wat ruw en ongepolijst, als u begrijpt wat ik bedoel. De smaken lijken elkaar eerder te bestrijden dan hand-in-hand te gaan.

De afdronk is middellang, drogend, rokerig en zoet, maar doet me wel naar een glas water grijpen.

Een ruwe Zweed, als u het mij vraagt. Nogal apart op de neus, maar ik gaf hem graag het voordeel van de twijfel. Op smaak en in de finish moest ik dat voordeel weer intrekken. Not my cup of tea.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-10-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3985