WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Box The Explorer

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul ma, februari 05, 2018 07:18:22

Distilleerderij: Box Destilleri
Regio: Zweden
Fles: Box The Explorer, OB 2015, The Early Day's Collection, 500ml, 10.549 bts
Kleur: goud
ABV: 48.3%

Aangename verrassing

De Box Destillerie in het hoge noorden van Zweden bestaat sinds 2010. Zoals elke nieuwe distilleerderij zijn ze er als de kippen bij om hun product ook op jonge leeftijd op de markt te brengen, kwestie van geld in het laatje te krijgen. De meeste van die jonge whisky's zijn als het ware experimentele bottelingen, in afwachting van de standaardrange wanneer die op leeftijd is gekomen. Deze Explorer uit de Early Days Collection - de naam zegt het al - werd samengesteld met 3-jarige malt die rijpte op bourbonvaten van 40, 100 en 130 liter.

Ik ben aangenaam verrast op de neus door enerzijds fruitige toeten als van ananas, appelsien (zeste incluis) en flink wat acaciahoning, maar anderzijds ook door de lichte turftoetsen. Ja, hier is ongetwijfeld wat geturfde malt in de mix gegaan. Hij heeft zelfs een licht zilt randje, wat me erg bekoort. Hij doet me zelfs even aan een jonge Ledaig denken.

Hij is best olieachtig. Erg zoet, dat wel. Opnieuw appelsienen en honing, maar nu ook best wat groene appels, gember en zoethout. De turf is op smaak nog beter vertegenwoordigd dan op de neus. Hij is ook mooi gepeperd, waardoor hij minder jong aandoet dan zijn 3 jaar. Ik zou blind op 7 jaar gegokt hebben, maar wie ben ik?

De afdronk is middellang en wat drogend op perensiroop, maar hij blijft verrassend rokerig.

De finish verraadt toch wel de jonge leeftijd, maar hij is zeker niet te jong om te drinken. Aangename verrassing. Wat gaat dat geven als de whisky 10 jaar of meer is? Iets om naar uit te kijken. Maar 80 EUR voor een flesje van 500ml van 3-jarige whisky is natuurlijk vreselijk duur.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-10-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3984