WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Aultmore 14 Year Old 2002 MMM

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul za, februari 03, 2018 10:16:31

Distilleerderij: Aultmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Aultmore 14 Year Old 2002/2017 for MMM Mark & Manny’s Malts, Antarctica Series, bourbon hogshead, 50 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 49.6%

Neko Harbour

Aultmore is een minder bekende Speysider, die pas enkele jaren geleden nieuw leven werd ingeblazen door de eigenaars Dewar’s & Sons in de zogenaamde Last Great Malts reeks. Voor Mark & Manny’s Malts is het een eer om dit jaar te mogen samenwerken met fotografe (en hartsvriendin) Ilse Everaert, die op Antarctica een reeks fantastische foto’s maakte en ons in de mogelijkheid stelde die te gebruiken op onze labels. Vandaar dat we in 2018 de Antarctica Series lanceren. Het eerste label toont Neko Harbour, een schiereiland in Andvord Bay op de westkust van Graham Land. Neko Harbour werd ontdekt door de Belg Adrien de Gerlache en is genoemd naar de Schotse walvisvaarder Neko, die daar tussen 1911 en 1924 actief was. Het label is zodanig ontworpen dat de tekst op rugzijde van de fles verschijnt, waardoor alle aandacht naar de prachtige foto kan gaan.

Een frisse neus op Turks Fruit, suikerspin en kruisbessen, met een toefje witte chocolade en een hint van limoen. Deze lichte spirit maakt zich onmiddellijk populair met zijn zachte neus, waardoor hij ideaal als aperitief kan dienen.

Hij is zacht en zoet op peren, licht gekruid (peper, nootmuskaat en een hint van bakkerijkruiden) met opnieuw kruisbessen. Delicaat en toegankelijk, met toch een onderliggende kracht die de neus niet verried.

De afdronk is middellang en zoet, waarbij de kruiden – die toch betrekkelijk stevig geworden zijn – zachtjes wegdeemsteren.

Heerlijk aperitief. Mark noemde hem zelfs een ontbijtwhisky, maar Manny vond dat wat onhandig klinken en iemand moet hem toch onder controle houden… Verkrijgbaar via mmmalts.com vanaf 3 februari. Een fles kost 85 EUR.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-02-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3982