WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gin: Eaglesburn Earl Darjeelgin

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul vr, februari 02, 2018 06:51:24

Distilleerderij: Eaglesburn
Regio: Doesburg, Nederland
Fles: Eaglesburn Earl Darjeelgin
Kleur: clear
ABV: 45%

Hibiscus

Vorig jaar maakte ik voor het eerst kennis met de spirits van Eaglesburn Distillery in Nederland. Ondertussen is eigenaar Bart Joosten niet stil blijven zittten. Na zijn Dry Gin, Navy Strength Gin en Barrel Aged Gin, komt hij nu met de Eaglesburn Earl Darjeelgin op de proppen. Nee, dat is geen typo, maar wel een knipoog naar Earl Darjeeling, want dat is één van de ingrediënten, naast onder meer orris- en iriswortel, kattenklauw, zee-eik, hibiscus, zonneroosjes, wakame, valeriaan, appelsien, bergamot en – uiteraard - jeneverbes. Phew, een hele resem minder bekende kruiden en planten, als u het mij vraagt. Het label leest een beetje als de bijsluiter van een medicijn. Ik ben benieuwd.

De neus is fris op citrus en best juniper-driven­, zoals dat zo mooi gezegd wordt, maar hij heeft ook best een bijzonder – ik zou het bijna donker durven noemen – kantje waar ik niet meteen weg mee weet. Om één of andere bizarre reden vind ik deze zelfs wat umami (ik kan het idee van een sneetje rosbief niet uit mijn geestesoog krijgen) en lichtjes maritiem. Wat is dat hier allemaal?

Hij is erg romig en mondvullend, meteen een tikkeltje pikant en warmend, maar wel erg aangenaam zoet. De hibiscus is onmiskenbaar en erg lekker. Ik kan me bij de andere kruiden/planten absoluut niets voorstellen, maar merk wel dat deze gin wat tintelt op de tong. Prettig gevoel.

In de afdronk wordt hij lichtjes bitter, wat ik bij een gin altijd een goed teken vind.

GIN & TONIC

Dat dit een atypische gin is – zeker op de neus – doet me besluiten hem te mixen met een klassieke tonic. Het wordt de Thomas Henry. Als garnituur gebruik ik enkel wat citroen- en limoenschillen. Flink wat ijs, maar dat spreekt voor zich. Nou, dat is erg verfrissend en nog steeds wat atypisch – geen rosbief meer, maar wel groene kruiden – met een vleugje druivensuiker. Doet wat aan Dextro Energy tabletten denken.

Verdorie, Bart, je doet het weer! Je hebt me totaal verrast met deze Earl Darjeelgin.

Geproefd door Mark Dermul op 27-01-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3981