WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Compass Box Tasting – PROOF 21/11/2017

EventsGeplaatst door Mark Dermul zo, januari 28, 2018 07:37:18

Compass Box Tasting – PROOF 21/11/2017

Ik ben rijkelijk laat met dit verslagje, maar dat heeft alles te maken met de zeer drukke eindejaarsperiode en de publicatie van al die heerlijke Islay notes, computerproblemen en… eigenlijk was ik het wat uit het oog verloren… Toch wil ik het u niet onthouden, want het was weer erg de moeite.

Op 21 november (ja, ja, ondertussen meer dan twee maanden geleden) zakte ik af naar PROOF in Gent voor een heuse Compass Box tasting onder begeleiding van de immer charmante Celine Tétu.

Compass Box is een blender werd opgericht in 2000 onder impuls van John Glaser, die eerder zijn sporen verdiende als marketingdirecteur bij Johnnie Walker. Maar hem gewoon een blender noemen, is hem oneer aandoen, meen ik. Immers, John Glaser en zijn team maken dan wel blends, maar je kan ze bezwaarlijk typische blends noemen. Het zijn stuk voor stuk kleine kunstwerkjes. Denken we maar aan hun whisky’s met ronkende namen als Spice Tree, Eluthera, Great King Street, Hedonism, Canto Cask, Asyla, Oak Cross en ga zo maar door. Ik heb er al een groot aantal van geproefd en ze stellen quasi nooit teleur, wel integendeel. Dus wilde dit zeker niet missen, want line-up vanavond was veelbelovend.

De debatten werden geopend met een aperitiefwhisky met een knipoog naar de typische Franse tafelwijnen.

Whisky de Table, 40%

De whisky bevat vier malts (Clynelish, Linkwood, Benrinnes en Caol Ila) en offreert een fruitige neus op ananas, ontbijtgranen en jonge appeltjes. Op smaak is wit fruit dominant met wat peper en enkele zachte houttoetsen, wat zich doorzet in de eerder korte finish. In alle eerlijkheid vond ik dit een braaf niemendalletje, maar dat is dat ook de bedoeling geweest. 47 EUR.

Great King Street, Experimental Series TR-06, 43%

Met Great King Street ‘The Artist Blend’ introduceerde Compass Box een leuke whisky, maar om hun volgende release te maken konden ze niet beslissen tussen een versie op sherry of een versie met turf en brachten ze twee experimentele blends uit en lieten het publiek kiezen. Naar mijn mening een geslaagde marketingtruuk. Volgens Celine waren de resultaten 49% tegenover 51% en was er dus geen duidelijke winnaar, dus kwam de Glasgow Blend op de markt, een vatting van beiden. Wij proefden vanavond het geturfde experiment, dat ik al eerder had geproefd (zie mijn notes hier). Voor de anoraks onder ons: hij bestaat voor 33% uit grain (Cameronbrigde) en 67% malt (Caol Ila, Laphraoig, Clynelish en Glen Ord). 40 EUR.

The Spice Tree, 46%

Ook de Spice Tree had ik al eerder geproefd (dus lees de notes gerust na), maar het blijft een leuk verhaal. Deze controversiële whisky had het einde kunnen betekenen van het toen nog jonge, innovatieve bedrijf. John had hem immers gemaakt door duigen Franse eik aan de binnenkant van zijn Amerikaanse vaten te bevestigen. De SWA kon hier niet mee lachen en verplichte Compass Box deze whisky niet meer te maken (gelukkig mochten ze hun beperkte stocks toch verkopen, anders bestond het bedrijf vandaag wellicht niet meer). De huidige versie van de Spice Tree wordt gemaakt door hybride vaten te gebruiken: duigen van Ameikaanse eik met spiegels van Franse eik. Het effect, dat met de ‘illegale praktijken’ op amper drie maand werd bereikt, heeft nu zo’n 2 jaar nodig. De Spice Tree is nog steeds één van de belangrijkse sellers van Compass Box en daar zit de originele controverse zeker voor iets tussen. 57 EUR.

The Peat Monster, 46%

Velen – mezelf incluis – vinden deze een beetje verkeerd genaamd, want zo’n turfmonster is het eigenlijk niet (ondanks het feit dat hij werd samengesteld met Laphroaig, Caol Ila en Ardmore). Maar je moet het zien in de juiste context. Deze werd immers gelanceerd toen de hype rond geturfde whisky nog lang niet op zijn hoogtepunt was. Vandaag is het eerder een turfbeestje. Desalniettemin – zie mijn meest recente notes hier – blijft het een geweldige whisky. 58 EUR.

The Double Single, 3rd Edition, 46%

De Double Single is precies dat: een blend samengesteld uit 1 single malt (Glen Elgin van 24 jaar oud) en 1 single grain (Girvan die nog ouder is). De verhouding is 72% malt en dus 28% grain. Geef toe: een atypische blend. De verpakking is ook weer oogstrelend, het mag gezegd. En de whisky… ja… dit is echt super en wat mij betreft de topper van de avond. Mandarijn en kersen, noten en mango, wine gums… zalige neus. Hij is succulent op smaak, bijna snoeperig met een zalig lange finish op orangettes. 199 EUR is absoluut niet goedkoop, maar je krijgt er wel iets voor. U mag van dit juweeltje binnenkort uitgebreide tasting notes en een Rambling verwachten. Wat een topper!

No Name, 48,9%

Het is niet de eerste keer dat Compass Box met een mysterieuze whisky op de markt komt. Deze ziet er niet alleen geweldig uit, hij heeft ook nog eens een vreemde naam gekregen en is gelimiteerd tot 15.000 exemplaren (die ondertussen al zo goed als uitverkocht zijn, ondanks het prijskaartje van 140 EUR). Maar dat hij lekker is, dat kan ik u ronduit bevestigen. Een complexe, waxy, zoete maar erg geturfde neus op citrus, wit fruit, assen en appels. Dat zet zich mooi verder in de mond, terwijl daar op de lange finish nog een mooi zilt randje aan wordt toegevoegd. Als ik u verklap dat hij voor 75% uit Ardbeg bestaat, beginnen velen onder jullie wellicht al te watertanden. Daarnaast nog wat Clynelish en Caol Ila, met een top dressing van hun eigen Spice Tree whisky. Uitzonderlijk en aanbevelenswaardig!

Nou, nou, dit was weer een superavondje, hoor.

May the Malt be with you!

  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3975