WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Banff 21 Year Old 1982 Rare Malts Selection

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul do, januari 25, 2018 08:42:39

Distilleerderij: Banff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Banff 21 Year Old 1982/2004 Rare Malts Selection
Kleur: licht goud
ABV: 57.1%

Zilverpoets

In 1983 werd Banff definitief het zwijgen opgelegd. Officiële bottelingen zijn op één hand te tellen en dit is er zo eentje: de Banff 1982 in de Rare Malts Selection, gebotteld in 2004. Voor mij is het nog maar de 7e ontmoeting met deze vergane glorie uit de Speyside.

De neus is erg clean en offreert in eerste instantie eigenlijk niet zo heel veel aroma... ik krijg wat citrusfruit, papier en havermout. Pas na enkele ogenblikken wordt dat aangevuld met honing, vanille en sappige peren. Geef hem gerust nog vijf extra minuutjes om op zijn plooi te komen en hij zal je belonen met wat ananas, meloen en iets van zilverpoets. Ja, uiteindelijk valt dit nog best mee, maar je moet wat geduld hebben.

Op smaak begint het best fruitig en licht pikant, maar al snel gaat het hout overheersen en wordt hij flink bitter. Hoewel hij zoet blijft (vanille, kristalsuiker) en een tikkeltje waxy is, verschijnt er tevens een zure noot als van grapefruit en kinine. Maar het is vooral de tannine van het hout die roet in het eten gooit. Hij blijkt toch wat scherp te zijn, maar water brengt niet meteen soelaas.

Op de middellange afdronk wordt de bitterheid nog eens extra in de verf gezet, wat hem niet ten goede komt.

Prima neus - mits het nodige geduld - maar op smaak en vooral in de finish laat het hout zich te veel gelden. Met grote dank aan Chris Lauriers voor het sample!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3970