WhivieBlog

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glendullan 26 Year Old 1978 Rare Malts Selection

Tasting NotesGeplaatst door Mark Dermul wo, januari 24, 2018 08:40:31

Distilleerderij: Glendullan
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glendullan 26 Year Old 1978/2005 Rare Malts Selection
Kleur: licht goud
ABV: 56.6%

Woodspice

De oorspronkelijke Glendullan Distillery werd in 1897 gebouwd in hartje Speyside. Maar in 1972 werd op de site een volledig nieuwe fabriek neergepoot, groter dan zijn voorganger waardoor de capaciteit werd verdrievoudigd. Vreemd genoeg waren beide distilleerderijen gelijktijdig in productie van 1972 tot 1985, waardoor het niet uit te maken is of deze nu in de nieuwe of oude stills werd gestookt. Hoe dan ook, deze verscheen in 2005, het laatste jaar waarin de Rare Malts werden uitgebracht.

Fruitig kan je de neus niet echt noemen. Hoewel er heel wat geel fruit en citrus present tekent, wordt de neus toch gedomineerd door de schil van aardappelen, moutsuikers, leder, ontbijtgranen, wilde bloemen, ananassnoepjes, perzik in eigen nat en waterkers (ik denk dat dit de eerste keer is dat ik dat tegen kom in een malt). Zeer leuk, hoor.

Olieachtig, mondvullend, zoet en flink punchy. De nadruk ligt nu vooral op het fruit (abrikozen, perziken, bergamot, kiwi en meloen), gevolgd door honing en zoethout, vanille en wat woodspice. Hij prikkelt op de tong, zoveel is zeker. Maar hij blijft mooi zoet en fruitig en krijgt zelfs en mooie waxiness, als u begrijpt wat ik bedoel. Wat dat betreft krijgt hij toch een mooi old school karakter dat ik echt wel op prijs kan stellen.

In de lange afdronk evolueert hij van zoet naar licht bitter en laat hij je mond droog achter.

Ik proefde eerder nog maar 4 Glendullan en de resulaten lagen ver uit elkaar. Maar deze is - volledig volgens verwachting, overigens - een grootse Glendullan. Probleemloos de beste Glendullan die ik al proefde. Met grote dank aan Chris Lauriers voor het sample!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-12-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).  • Reacties(0)//blog.whivie.be/#post3969